PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Po co komu certyfikat?

Autor:

Dodano:

Tagi:

Zakres stosowanie systemów zarządzania jakością przedsiębiorstw przemysłu spożywczego jest duży. Coraz więcej firm stara się o certyfikaty jakosci powszechnie uznawane w Unii Europejskiej jako gwarancje wysokiej klasy wyrobu. Wyniki badań nad konkurencyjnością wskazują, że naprawdę warto.



Nowe podejście przedsiębiorstw wynika z unormowań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz wymagań i oczekiwań konsumentów. Chcący sprostać tym wymaganiom wprowadzają odpowiednie systemy.

Zwiększa to poziom bezpieczeństwa oferowanej żywności i zapewnia powtarzalność jakości wyrobów. W Polsce jak i w krajach unijnych obowiązują unormowania prawne.

Do obowiązkowych należą Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) – obowiązujące od lipca 2007 roku, oraz Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych (HACCP). Ten ostatni został wprowadzony już w roku wejścia do Unii Europejskiej.

Na ponad 8 tysięcy małych przedsiębiorstw 81 proc. przedsiębiorstw w zeszłym roku miało wdrożone GHP. Natomiast 12 proc. było w trakcie wdrażania, a 7 proc. nawet jeszcze nie zaczęło. System ten dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji. Obejmuje on założenie konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych, dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego, procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń, zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców, stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych, szkolenie i higienę osobistą pracowników.

Największą dynamikę zakończenia procesu wdrożeń GHP odnotowano w branży piekarskiej, bo aż 440 procentowy. Dobrze wyszło też branży makaronowej – 221 proc, zbożowo-młynarskiej 189 procent, owocowo-warzywnej 166 proc., wodach mineralnych i napojów bezalkoholowych 155 proc.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikował także wyniki dynamiki dla Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Ma go wdrożonego 79 procent przedsiębiorstw. W branży piekarskiej odnotowano 521 proc, wzrost, w makaronowej 209 proc., w zbożowo-młynarska 173 proc., owocowo-warzywne 168 proc.

Z kolei HACCP w piekarstwie to wzrost o 1058 procent! W makaroniarstwie 227 proc., w branży zbożowo-makaronowej 203 proc., owocowo-warzywnej 167 proc. a mineralno-napojowej.

Warto zauważyć, że system HACCP wprowadził 8 proc. dynamikę. To mało? Bynajmniej. Mleczarze wprowadzili HACCP wcześniej niż przedstawiciele innych branż.

Czym konkretnie jest HACCP? Ma on na celu zapewnienie czystości higienicznej produktów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów. Jest wykorzystywany w firmach produkujących i handlujących produktami spożywczymi.

HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Opracowano go w latach 50. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. W Polsce obowiazek wdrażania systemu HACCP początkowo dotyczył tylko zakładów produkujących wody mineralne oraz żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Ale wraz z wejściem do Unii Europejskiej w dniu 1 maja 2004 dotyczy też innych branż sektora spożywczego. Po wejściu w struktury UE wzrosła ilość przedsiębiorstw zainteresowanych także różnymi nieobowiązkowymi certyfikatami. Zdaniem ponad połowy badanych przedsiębiorstw posiadanie najrózniejszych certyfikatów wpłynęło w sposób istotny na konkurencyjność, a 15 proc. z nich uznało, że ten wpływ jest bardzo istotny.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.227.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.