Wschodni Kongres Gospodarczy wpisał się trwale w kalendarz najważniejszych gospodarczych konferencji w Polsce. To stały element publicznej debaty o perspektywach i szansach rozwojowych wschodnich regionów naszego kraju.
Pierwsza z debat poświęcona rynkowi rolno-spożywczemu nosi tytuł „Przyszłość branży rolno-spożywczej w Polsce Wschodniej”. Poruszymy w niej tematy rolno-spożywczych specjalizacji Polski Wschodniej, innowacyjności i zaawansowania technologicznego przetwórców, a także barier dla rozwoju biznesu rolno-spożywczego w tym regionie. Postaramy się omówić poszczególne segmenty rynku, ale także skupić się na wpływie sytuacji w regionie na rozwój firm, których przedstawiciele zasiądą do dyskusji. A będą to: Edward Bajko, prezes zarządu, Spółdzielnia Mleczarska Spomlek; Witold Boguta, prezes zarządu, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw; Witold Karczewski, prezes, Izba Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku, wiceprezes zarządu, Contractus Sp. z o.o.; Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego oraz Sławomir Mikos, dyrektor zakładu produkcyjnego, CEDC International w Białymstoku.
Kolejna debata poświęcona rynkowi spożywczemu „Polska żywność – konsolidacja i ekspansja” skupi takie tematy, jak: dylematy związane z przewagami cenowo-kosztowymi polskiej żywności czy bariery w procesie budowania silnych polskich marek produktów rolno-spożywczych (nie tylko w Polsce, ale i na rynkach eksportowych). Będziemy też rozmawiać o szansach na zbudowanie silnych grup rolno-spożywczych, które mogłyby prężnie działać na rynkach zagranicznych. Zastanowimy się również jaka jest przyszłość eksportu do UE w sytuacji problemów wewnętrznych Wspólnoty – Brexitu czy narastającego protekcjonizmu dotykającego polską żywność. Zastanowimy się także nad formami skutecznego wsparcia eksportu i ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw. Do udziału w dyskusji zostali zaproszeni: Wojciech Dąbrowski, prezes, EDPOL Food & Innovation Sp. z o.o.; Filip Hewelke, dyrektor rozwoju rynków zagranicznych, Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego PEPEES SA; Andrzej Kowalski, dyrektor, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ-PIB); Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego; Krzysztof Przybył, prezes, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego.
Komentarze