PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Smaczna Polska

Przez lata byliśmy odcięci od światowej kuchni, jej nowinek, trendów i mód. Obecnie nadrabiamy stracony czas. Wielonarodowe dziedzictwo Rzeczypospolitej najpiękniej rozkwita na naszych talerzach. Ze Samkiem możemy podbić Europę



PRZEGLĄD PRASY: […]Badania nad stanem świadomości kulinarnej Polaków prowadzone były w ostatnim piętnastoleciu kilkakrotnie, a ich wyniki są równie smutne jak mazowiecki pejzaż zimą. Niezmiennie króluje triada: schabowy, pomidorowa z ryżem, pieczony kurczak[…] - pisze Robert Makłowicz. Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że całą esencją każdej kuchni narodowej są kuchnie regionalne. Zatem każda kuchnia narodowa jest wynikiem połączenia lokalnych tradycji i doświadczeń kształtowanych na przestrzeni lat przez wiele pokoleń. Jak zwykle, My Polacy lubimy narzekać na wszystko, jednak po wojażach w krajach sąsiednich wracamy przeważnie przekonani o wyższości rodzinnej gastronomi.

Co podamy Unii Europejskiej:

Czechy – Polacy i cudzoziemcy najczęściej zamawiają u nas hermelin marynowany, czyli ser pleśniowy w oliwie. Jednak najbardziej znana potrawa czeska to bramborove knedliky (kluseczki ziemniaczane) z gulaszem podane z duszoną kapustą.
Słowacja – Kuchnia nie różni się wyrażnie od kuchni czeskiej. Narodowym daniem Słowaków są bryndzowe halusky (kluseczki z bryndzą i boczkiem).
Węgry – Kuchnia słynie z gęstej zupy gulaszowej, placków ziemniaczanych z gulaszem oraz zupa rybna.
Słowenia – Typowe słoweńskie potrawy to jota (zupa z ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty) oraz frika (smażone ziemniaki z tartym serem i jajkiem).
Estonia – bardzo popularna jest tutaj pieczona i smażona wieprzowina oraz kaszanka.
Łotwa – tutejsza kuchnia słynie z potrawy (szary groch ze słoniną i cebulą, popijany kefirem).
Litwa – najpopularniejsze są kołduny i kartacze (pierogi z nadzieniem mięsnym).
Rumunia – Narodowym daniem jest mamałyga (kasza kukurydziana przedzielona warstwą masła, sera i jajek). Specjałem są natomiast sarmale – gołąbki.
Bułgaria – dużo tu zapożyczeń z kuchni tureckiej , jagnięce szaszłyki, chłodnik - tarator.

Źródło: Newsweek



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.