PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

To już 50 lat Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP

To już 50 lat Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP
50 lat temu 7 października 1969 roku odbyła się przy ulicy Bernardyńskiej pierwsza inauguracja roku akademickiego w bydgoskiej filii Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu

Pradawne ziarna, plazma niskotemperaturowa czy nowe odmiany chryzantem to tylko niektóre z projektów realizowanych na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, który w tym roku obchodzi jubileusz 50-lecia istnienia.



Uroczysta gala z okazji jubileuszu odbędzie się 28 września o godzinie 11.00 w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy. W obchodach wezmą udział przedstawiciele władz miasta, województwa, przedsiębiorcy i władze uniwersytetu oraz dziekani wydziałów rolnictwa z uczelni z całej Polski. Absolwentów UTP reprezentować będzie Jan Krzysztof Ardanowski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ryszard Zarudzki podsekretarz stanu w MRiRW. Goście będą mogli wziąć udział w spotkaniach organizowanych w katedrach. Obchody zakończą się Balem Absolwenta.

50 lat temu 7 października 1969 roku odbyła się przy ulicy Bernardyńskiej pierwsza inauguracja roku akademickiego w bydgoskiej filii Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu, która po kilku przekształceniach stała się Wydziałem Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. Pierwsze ślubowanie złożyło 105 studentów. Po czterech latach 36 z nich zostało inżynierami, a 41 w następnym roku magistrami inżynierami. Byli to pierwsi absolwenci naszego wydziału.

Przez pierwsze 29 lat wydział kształcił studentów tylko na kierunku rolnictwo, w ramach którego w roku 1986 utworzono pierwszą specjalność – ochronę roślin. Poszerzenie oferty kształcenia nastąpiło w roku 1998, gdy studia rozpoczęli studenci kierunku biotechnologia. W następnych latach oferta kształcenia była wzbogacana. Obecnie obejmuje 5 kierunków (rolnictwo, biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka, architektura krajobrazu, zielarstwo i fitoterapia). Wydział prowadzi również studia drugiego stopnia na kierunkach rolnictwo i biotechnologia. W roku 2018 jako pierwsi na uczelni rozpoczęliśmy kształcenie w języku angielskim dla obcokrajowców. Studia podjęli wówczas studenci z Turcji, Indii, Rwandy i Mongolii. Warto zaznaczyć, że wszystkie kierunki mają pozytywną ocenę jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Niestety, mimo zwiększania i różnicowania oferty dydaktycznej, liczba studentów rozpoczynających studia na wydziale maleje, co jest widoczną oznaką panującego niżu demograficznego.

Pierwsza kadra naukowa wydziału liczyła zaledwie 25 nauczycieli akademickich, w tym 5 docentów. Przewodził jej profesor Wojciech Cieśla, najpierw jako pełnomocnik, a od 1972 roku, gdy filia stała się Zamiejscowym Wydziałem Rolniczym Akademii Rolniczej w Poznaniu, jako dziekan I kadencji. Obecnie wydział liczy 94 nauczycieli akademickich, w tym 46 profesorów i doktorów habilitowanych (najwięcej na całej uczelni). Dzięki temu ma pełne prawa do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie pod aktualną nazwą rolnictwo i ogrodnictwo (od 1976 roku) oraz dyscyplinie inżynieria środowiska w dziedzinie nauk technicznych (od roku 2004 roku), a także stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo (od 1984 roku). W trakcie dotychczasowej działalności stopień doktora nadano 248 osobom, a doktora habilitowanego 53 osobom, przeprowadzono 47 postępowań zakończonych nadaniem tytułu naukowego profesora.
Na przestrzeni lat rozwinęła się również baza badawcza wydziału. Obecnie wyposażony jest w aparaturę badawczą pozwalającą prowadzić badania na najwyższym poziomie, między innymi z genetyki, proteomiki, chemii i biochemii, mineralogii gleb, chemii żywności czy też mikrobiologii środowiskowej i żywności. Mocną stroną są nadal, prowadzone od początku działalności, badania naukowe dotyczące biologicznych, środowiskowych, agrotechnicznych i ekonomicznych uwarunkowań produkcji roślinnej.

O randze i renomie wydziału świadczą przede wszystkim absolwenci, ich wiedza, umiejętności i kompetencje, osiągnięcia oraz pozycja zawodowa i społeczna.

W ciągu 50 lat Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ukończyło 10 853 absolwentów, którzy stanowią jego wizytówkę i są znakomitymi ambasadorami w środowiskach, w których obecnie przebywają. Pracują w wielu dziedzinach gospodarki i administracji – zarówno rządowej, jak i samorządowej, szkolnictwie i nauce. Wielu z nich poszerzało swoją wiedzę i umiejętności na studiach podyplomowych, zdobyło stopnie naukowe doktora, doktora habilitowanego czy też tytuły profesorskie. To także dzięki nim region kujawsko-pomorski przoduje w produkcji rolniczej, a Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ma wysoką pozycję w dziedzinie nauk rolniczych i przyrodniczo-środowiskowych. Stanowi również ważny ośrodek naukowy oraz akademicki kształcenia zawodowego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Jarek 2019-09-27 15:07:27
    Wyrzucili mnie po pierwszym semestrze, z chemii :-(
  • franc 2019-09-27 11:36:11
    Tak trzymać !

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.242.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.