Największą atrakcją drugiego dnia targów było gotowanie VIP-ów. Odwiedzający targi mogli zobaczyć, jak w kuchni radzą sobie znane w regionie osoby. Wśród nich był m.in. marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Borcz czy wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska. Zadaniem tych polityków było skręcanie makowców z ciasta francuskiego.

Oprócz umiejętności kulinarnych polityków w niedzielę można było zobaczyć pokazy gotowania uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Zwiedzający mogli również spróbować potraw przygotowanych przez wystawców na swoich stoiskach. Były również warsztaty oraz konkursy, a imprezę uświetnił występ zespołu ludowego z Łukawca - Folklor Podkarpacia.

Natomiast pierwszy dzień Ekogali upłynął pod znakiem świętowania 15-lecia targów. W czasie uroczystej gali marszałek Ortyl wręczył pamiątkowe dyplomy i statuetki. Otrzymały je osoby oraz przedstawiciele instytucji i samorządów, które wspierały rozwój targów.

Ekogala to targi skierowane do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości. Podczas wydarzenia promują się również gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia agroturystyczne, zagrody edukacyjne, a także przedstawiciele miast partnerskich z zagranicy.

Wydarzenie ma m.in. promować żywność wysokiej jakości oraz ułatwić nawiązanie kontaktów handlowych i umożliwić wystawcom wymianę doświadczeń.

Łącznie w targach wzięło udział 111 wystawców, w tym wystawcy z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Słowacji i Grecji, którzy promowali swoje wyroby i usługi.

Targi zostały zorganizowane w formule hybrydowej - stacjonarnie w G2A Arena w Jasionce oraz online.

Organizatorami Ekogali są m.in. samorząd województwa podkarpackiego, miasto Rzeszów, gmina Trzebownisko i Związek Stowarzyszeń "Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego".

Patronat nad wydarzeniem objął Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa i rozwoju wsi.