PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Tel Awiwie otwarto restaurację z mięsem wyhodowanym w laboratorium

W Tel Awiwie otwarto restaurację z mięsem wyhodowanym w laboratorium
Według FAO produkcja mięsa wzrośnie o 15 proc. do 2027 roku, fot. Shutterstock

W Tel Awiwie otworzyła się pierwsza na świecie restauracja serwująca dania ze sztucznie wyhodowanego mięsa - napisała w środę agencja AFP. Jest ono produkowane w laboratorium oddzielonym od restauracji jedynie szybą, dzięki czemu goście mogą obserwować proces jego powstawania.



"To pierwsze miejsce na świecie, w którym można będzie spróbować mięsa wyhodowanego in vitro, obserwując samemu na żywo, jak się je produkuje" - tłumaczył Ido Sawir, szef restauracji SuperMeat.

Agencja AFP opisuje, że w laboratorium pobiera się komórki z zapłodnionego jaja kury i wkłada do bioreaktora, urządzenia, w którym pobrane komórki odżywia się roślinną substancją bogatą w proteiny, tłuszcze, cukry, minerały i witaminy. Dzięki pożywnej substancji komórki rozwijają się w warunkach laboratoryjnych, tak jakby rozwijały się u prawdziwego zwierzęcia i stają się żywą tkanką mięśniową. W trakcie całego procesu powstaje produkt finalny, prawdziwe mięso, jednak bez konieczności zabijania zwierzęcia.

"To było pyszne" - oceniała Gilli Kanfi, która była jednym z pierwszych gości restauracji i nazywa siebie "mięsożercą". "Gdybym nie wiedział, byłbym przekonany, że to po prostu burger ze zwykłego kurczaka" - mówi inny mieszkaniec Tel Awiwu, który próbował także sajgonek z drobiu.

Już w grudniu można było spróbować hodowanego laboratoryjnie mięsa kurczaka w restauracji w Singapurze, a pierwszy stek in vitro został zaprezentowany w 2013 roku przez naukowca Marka Posta z uniwersytetu w Maastricht w Holandii.

Od tamtego czasu powstało wiele tego typu start-upów, co szef izraelskiego SuperMeat nazywa "pierwszą linią rewolucji żywieniowej". Wskazuje, że mięso wytwarzane w ten sposób ma mniejszy od tradycyjnej hodowli negatywny wpływ na środowisko. Według niego mięso in vitro mogłoby "zwiększyć bezpieczeństwo żywieniowe na świecie i jest produktem zrównoważonym, wydajnym, a także otrzymywanym z poszanowaniem zwierząt". Taka hodowla pozwala "zmniejszać ilość terenów uprawnych, wody i innych zasobów" potrzebnych do uzyskania mięsa - podkreśla Ido Sawir.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 2018 roku, produkcja mięsa wzrośnie o 15 proc. do 2027 roku. Z kolei raport ONZ opublikowany w marcu 2021 roku z okazji Światowego Dnia Wody mówi, że produkcja mięsa wymaga najwięcej wody ze wszystkich powszechnie spożywanych produktów. W przypadku wołowiny jest to nawet 15 tys. litrów na kilogram, w porównaniu do 4,5 tys. litrów potrzebnych do wyprodukowania tej samej ilości warzyw strączkowych. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Lk 2021-06-24 09:30:43
    W pierwszej klasie podstawówki uczy się o obiegu materii w przyrodzie, te zwierzaki piją wodę i wysyłają ją do innego wymiaru, czy po prostu ekolodzy odpuścili sobie podstawy edukacji?
  • Rolnik pasjonat 2021-06-24 06:55:45
    Czyli byk 700 kg spozywa w swoim życiu 15x700=10500m sześciennych wody, czyli prost rachunek że wartość spożytej wody jest wyższa niż wartość byka w momencie sprzedaży, czyli trzeba zamkąć poidło i będzie opłacalność produkcji życzę smacznego ekooszołomom
    • Wregi 2021-06-24 08:23:16
      Bydlak do wagi 850 kg zużyje 27000 litrów wody. Jest to około 300 kg mięsa do restauracji. Sztuczne mięso o wadze 300 kg potrzebuje 2000 litrów wody. Wniosek z oszczędzania wody jest ogromny a zatem bydło wkrótce do likwidacji, powodem będzie niebieski język bardzo szkodliwa choroba dla ludzi.
  • Ben 2021-06-23 22:23:20
    Dlaczego Farmer promuje taką ekopropagandę. Zastanówcie się jaki to będzie miało wpływ na tradycyjne rolnictwo
    • Stepek 2021-06-24 05:53:12
      Rolnicy poważnie musza się zastanowić z inwestycjami i nad przebranżowieniem
      • były hodowca 2021-06-24 08:11:59
        juz zamykam obore chlewnie zajmę sie produkcja robaków najlepiej szesc stop pod ziemią i wreszcie dogodzę ekocelebrytom i farmerowi chyba też

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.211.101.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.