Inicjatorem tego oryginalnego przedsięwzięcia jest uczniowska grupa kulinarna „Kisiciele” z Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku, prowadzona przez Marcina Kisielewskiego, nauczyciela fizyki i informatyki, wielkiego pasjonata kiszonek i miłośnika fermentacji. Młodzi słupszczanie pasjonują się kiszeniem warzyw i owoców, popularyzują wiedzę dotyczącą procesu fermentacji oraz kultywują bardzo długą w Polsce tradycję kiszenia. Uczniowie swoimi działaniami i inicjatywami zainspirowali prezydenta Słupska Roberta Biedronia – tak narodziła się wspólna koncepcja warsztatów kiszenia warzyw i owoców, mająca za zadanie integrować i aktywizować młodzież poprzez uczestnictwo w oryginalnych i nietypowych wydarzeniach edukacyjnych, z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Projekt „Młody Słupsk kisi z Biedroniem” ujrzy światło dzienne 24 kwietnia w słupskim Centrum Handlowym Jantar. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 12.00. W imprezie planowo weźmie udział około 200 uczniów z powiatu słupskiego, którzy wspólnie z Robertem Biedroniem przygotują różnorodne kiszonki oraz potrawy z kiszonych warzyw i owoców. W programie eventu przewidziana jest też część artystyczna – występy uczniów ZSI w Słupsku. Głównym celem warsztatów jest promocja zdrowego odżywiania, edukacja żywieniowa wśród młodzieży i popularyzacja wiedzy dotyczącej procesów fermentacji.