Zorganizowane w sobotę w Chrzanie wydarzenie Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne było skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich z regionu. Do rywalizacji zgłosiło się 100 KGW - wszystkie działające w Wielkopolsce.
-Ilość przerosła nasze oczekiwania. To świadczy o tym, że działacze kół chcą się ze sobą spotykać, bawić i rywalizować - powiedział w sobotę wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. -Wydarzenie odbyło się w celu kultywowania wielkopolskich tradycji wielkanocnych - dodał.
Jak podkreślił Grabowski, biała kiełbasa z chrzanem to nieodłączny element wielkanocnego stołu. -Dlatego wymyśliliśmy konkurs, którego celem jest zachęcenie mieszkańców Wielkopolski do uprawy oraz promocji walorów zdrowotnych i smakowych chrzanu - wyjaśnił.

Czytaj więcej
Radom: Niedziela Palmowa w Muzeum Wsi RadomskiejKonkurs w dwóch kategoriach
W ramach sobotniego wydarzenia rywalizacja odbywała się w dwóch kategoriach.
Przedmiotem oceny w konkursie tarcia chrzanu na czas była waga utartego chrzanu. Niektóre z uczestniczek przyznały, że trenowały tarcie chrzanu w domu, co skończyło się polaniem łez. W rywalizacji zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Komorniki Nad Męciną. W ciągu 4 minut gospodynie utarły 520g chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Będziechów - z wagą 452g, na trzecim KGW w Augustynowie z wagą 448g.
Obok tego odbył się konkurs na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. Były m.in. poliki wieprzowe w pierzynce chrzanowej z kaszą i buraczkami, klopsiki z białej kapusty w sosie chrzanowym z kaszą jęczmienną i buraczkami czy zupa chrzanowa. Oceniano sposób prezentacji potrawy oraz walory smakowe i zapachowe. Najlepszym daniem - według komisji konkursowej - okazała się potrawa z peklowanej karkówki w sosie chrzanowym z ziemniakami i buraczkami. Danie przygotowało KGW Bukowiec "Ach te baby".
Zwycięskie organizacje otrzymały nagrody finansowe.

Czytaj więcej
Izba producentów drobiu: jaja w cenie mięsa drobiowego
Komentarze