A co jeszcze czeka nas w pierwszej części Narodowych Wyzwań w Rolnictwie? 

W dyskusji wezmą udział:

• Wojciech Babski, prezes zarządu CIECH Sarzyna
• Antoine Bernet, Country Division Head Poland, Baltics, Czech Republic, Slovakia Bayer Crop Science
• Henryk Kowalczyk, wiceprezes rady ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi
• Rafał Mładanowicz, przewodniczący Rady Młodych Rolników przy Krajowej Radzie Izb Rolniczych
• dr Jerzy Plewa, ekspert Team Europe, szef dyrekcji generalnej ds. rolnictwa i obszarów wiejskich (DG AGRI) w Komisji Europejskiej w latach 2013-2020
• Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju
• Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Po części inauguracyjnej zapraszamy na rozmowy i debaty z pięciu bloków tematycznych:

  • agrotechniki;
  • techniki rolniczej i bez pługa;
  • produkcji mleka;
  • produkcji trzody chlewnej;
  • fotowoltaiki.

Pełna agenda znajduje się poniżej:

11.45-13.00 AGROTECHNIKA
11:45-12:35 | Precyzja w ochronie wymogiem Zielonego Ładu

• Innowacyjne rozwiązania dla rolników zajmujących się produkcją roślinną
• Produkcja roślinna w nowych warunkach – jak poprawić jej opłacalność
• Wymogi Zielonego Ładu w powiązaniu ze zmiennością środowiskową uprawy

W dyskusji wezmą udział:

• Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP
• Andrzej Chodkowski, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Krzysztof Kielak, naczelnik Wydziału Kwarantanny i Ochrony Roślin Departamentu Klimatu i Środowiska w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Marek Łuczak, prezes zarządu Syngenta Polska
• Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

12:35-13:00 | Odporność czy błędy w ochronie – jak skutecznie stosować pestycydy?

• dr hab. Łukasz Sobiech, Katedra Agronomii Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

11.45-13.00 TECHNIKA ROLNICZA I BEZ PŁUGA
11:45-12:30 | Dopasowanie maszyn w gospodarstwach do wymogów klimatyczno-środowiskowych

• dr inż. Mirosław Czechlowski, Katedra Inżynierii Biosystemów Wydziału Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

12:30-12:45 | Precyzyjna uprawa i siew bezpośredni w rośliny okrywowe szansą na spełnienie przyszłych oczekiwań rolnictwa

• Artur Szymczak, dyrektor zarządzający KUHN Maszyny Rolnicze

12:45-13:00 | Rolnictwo precyzyjne w każdym gospodarstwie

• Karol Zgierski, specjalista ds. rolnictwa precyzyjnego i opryskiwaczy John Deere Polska

11.45-13.00 PRODUKCJA MLEKA cz. 1
11:45-12:20 | Problemy współczesnej hodowli bydła i produkcji mleka

• dr Tomasz Krychowski, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

12:20-12:30 | Elektromobilność w oborze szansą na sprostanie wymogom Zielonego Ładu

• Grzegorz Kędzierski, dyrektor zarządzający Pellon

12:30-13:00 | Stado wolne od chorób wirusowych a przyszłość hodowli

• dr n. wet. Sebastian Smulski, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

13:30-14.40 AGROTECHNIKA cz. 2 
13:30-14:10 | Rola mikroelementów w optymalizacji nawożenia rzepaku ozimego azotem

• dr hab. Witold Szczepaniak, Zakład podstaw i systemów nawożenia Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

14:10-14:20 | Postęp hodowlany a zmieniające się warunki uprawy rzepaku

• Artur Kozera, manager produktu i marketingu Rapool Polska

14:20-14:40 | Dostosowanie nawożenia rzepaku do warunków jego uprawy

• Artur Kozera, manager produktu i marketingu Rapool Polska
• dr hab. Witold Szczepaniak, Zakład podstaw i systemów nawożenia Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

13:30-14.40 TECHNIKA ROLNICZA I BEZ PŁUGA cz. 2 
13:30-14:30 | Rolnictwo 4.0 – trendy i wyzwania w technice

• Czy rolnictwo 4.0 jest niezbędne w Zielonym Ładzie?
• Precyzyjna technologia w każdym gospodarstwie. Absurd czy konieczność?
• Założenia rolnictwa 4.0 a opłacalność produkcji rolnej. Czy to ogień i woda?

 W dyskusji wezmą udział:

• dr inż. Mirosław Czechlowski, Katedra Inżynierii Biosystemów Wydziału Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
• dr inż. Jacek Skudlarski, Katedra Inżynierii Produkcji Instytutu Inżynierii Mechanicznej SGGW w Warszawie
• Artur Szymczak, dyrektor zarządzający KUHN Maszyny Rolnicze
• Karol Zgierski, specjalista ds. rolnictwa precyzyjnego i opryskiwaczy John Deere Polska

14:30-14:40 | Innowacyjne narzędzia zbierania danych, czyli jak cyfryzacja w gospodarstwie pozwala budować przewagę konkurencyjną

• Damian Wiśniewski, Climate Activation Specialist Bayer

13:30-14.40 PRODUKCJA MLEKA cz. 2
13:30-13:50 | Hodowla bydła a emisja gazów cieplarnianych

• dr hab. inż. Marcin Pszczoła, Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

13:50-14:00 | Zmiany uwarunkowań na rynku mleka pod wpływem COVID-19

• dr Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno spożywczego PKO Bank Polski

14:00-14:40 | Wyzwania w hodowli bydła wobec produkcji mleka w Polsce

  • Jak hodowla może wspomóc ekonomikę produkcji mleka?
  • Jakie narzędzia są niezbędne dla hodowców do zarządzania stadami bydła
  • Jak powinna wyglądać współpraca hodowców i weterynarii?

W dyskusji wezmą udział:

• dr Jarosław Jędraszczyk, wiceprezes zarządu, dyrektor ds. hodowlano-produkcyjnych Małopolskiego Centrum Biotechniki, członek zarządu EuroGenomics
• dr Bogdan Konopka, Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii
• dr Tomasz Krychowski, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
• dr Dariusz Piątek, przewodniczący rady programowej Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
• dr n. wet. Sebastian Smulski, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

15.00-16.00 AGROTECHNIKA cz. 3 
15:00-15:15 | Nowa genetyka odmian DEKALB i kompleksowa ochrona kukurydzy Bayer

• Katarzyna Gallewicz, Grower Manager Corn Bayer Crop Science Polska

15:15-15:25 | Realizacja celów wyznaczonych przez Zielony Ład na przykładzie ochrony buraka cukrowego z wykorzystaniem nowoczesnych adiuwantów serii Premium, będących rezultatem projektu B+R

• Adam Wachowski, manager rozwoju rynku Zakładu Produkcyjno-Handlowy AGROMIX

15:25-16:00 | Unijne restrykcje a efektywność ochrony kukurydzy

• dr hab. inż. Paweł Bereś, kierownik Terenowej Stacji Doświadczalnej IOR – PIB w Rzeszowie, bloger i vloger ogrodniczy, współzałożyciel DIONP – Działka i Ogród Naszą Pasją

15.00-16.00 FOTOWOLTAIKA 
15:00-16:00 | Zmiany w systemie opustów wywrócą polski rynek fotowoltaiczny?

  • Minimalizowanie strat z powodu zmiany systemów opustów w gospodarstwie rolnym
  • Dzierżawić grunty czy inwestować w farmę fotowoltaiczną?
  • Czy sieci energetyczne i ich operatorzy są gotowi na rozwój fotowoltaiki?

W dyskusji wezmą udział:

• Roman Karbowy, przewodniczący grupy roboczej ds. agrofotowoltaiki Polskiego Stowarzyszenia Fotwoltaiki
• dr inż. Stanisław M. Pietruszko, prezes zarządu Polskiego Towarzystwa Fotowoltaiki
• Michał Skorupa, prezes zarządu Foton Technik
• Grzegorz Wiśniewski, prezes zarządu EC BREC Instytut Energetyki Odnawialnej

15.00-16.00 PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ
15:00-16:00 | Jak uratować krajową produkcję trzody chlewnej

•Co dalej z ASF? Jakie zagrożenia, scenariusze?
•Koncentracja produkcji czy gospodarstwa rodzinne?
•Jaka przyszłość produkcji wieprzowiny w Polsce?

W dyskusji wezmą udział:

• Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
• dr inż. Anna Hammermeister, dyrektor Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS"
• dr inż. Marian Kamyczek, dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy ZD Pawłowice
• Janusz Terka, hodowca, przedstawiciel Solidarności RI Piotrkowa Trybunalskiego
• lek. wet. Katarzyna Wawrzak, naczelnik wydziału zwalczania chorób zakaźnych zwierząt Głównego Inspektoratu Weterynarii

Zachęcamy również do aktywnego brania udziału w naszym czacie. Można zadawać pytania ekspertom, a także komentować na bieżąco toczące się debaty, dzielić się swoim doświadczeniem i opiniami z innymi rolnikami.