Najazd kupców z okolic Rynku spodziewany jest w środę i czwartek przyszłego tygodnia.
Są też dobre informacje cenowe: duże nasłonecznienie w ostatnich 10 dniach przyniosło przyspieszony wzrost i dojrzewanie krajowych warzyw uprawianych w tunelach foliowych i szklarniach. Wzrosła ich podaż na Rynku Hurtowym Bronisze, a przez to spadły (czasem skokowo) ceny:
• wysoka podaż rzodkiewki wyeliminowała import z Włoch i Hiszpanii – cena za pęczek od 1 do 1,5 zł;
• znacząco wzrosła podaż botwiny i młodego buraka w pęczkach, cena od 2,5 do 3 zł;
• jest już polski szczypiorek, 0,85-1,1 zł/pęczek, i szczypior cebulowy, 2-2,5 zł za pęczek, o długości nawet 40 cm;
• słoneczne dni wywołały wysyp ogórków szklarniowych, których cena spadła momentami do 2 zł/kg – obecnie kosztują 3-3,75 zł/kg;
• obserwujemy również wysoką podaż pomidorów czerwonych i malinowych, a ceny na razie utrzymują się na stałym poziomie 7-11 zł/kg;
• sałata masłowa i karbowana po okresie zimowych zaporowych cen zbliżyła się do poziomu cen importowanej tzn 1,6 zł/szt;
• pewną niespodzianką stało się pojawienie rabarbaru uprawianego pod osłonami w cenie 7-8 zł/kg.
Nie poprawiła się natomiast sytuacja na Rynku warzyw gruntowych. Wyjątkowo niska podaż ma swe zatrważające odzwierciedlenie w cenach:
• kapusta biała 2,8-3,2 zł/kg – 8-krotnie drożej niż 2018 r.;
• cebula biała 1,8-2,1 zł/kg – 3,5-krotnie drożej niż 2018 r.;
• marchew 1,6-2,2 zł/kg – poziom zbliżony do 2018 r.;
• pietruszka 7-9 zł/kg – poziom zbliżony do 2018 r.;
• ziemniaki 1,6-1,8 zł/kg – 2,5-krotnie drożej niż 2018 r.
Na Rynku Hurtowym Bronisze oferowane są również produkty typowo świąteczne:
• chrzan korzeń - 10 zł/kg;
• chrzan tarty - 3-4 zł/300 g;
• ćwikła - 3 zł/300 g;
• żurek - 2-3 zł/250 ml;
• barszcz biały - 2,5-3 zł/250 ml;
• jaja kurze ekologiczne - 0,9-1,1 zł/szt;
• jaja kurze zielononóżki - 0,75-0,85 zł/szt;
• jaja kurze fermowe- 0,4 – 0,6 zł/szt.
Komentarze