Bangkok wprowadził całkowity zakaz importu unijnej wołowiny w 2001 roku, jednak w 2006 zwolnił z niego kilka państw członkowskich.

Obecnie zniesienie zakazu i możliwość wznowienia eksportu wołowiny do Tajlandii dotyczy oprócz Polski: Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Belgii, Portugalii, Niemiec, Holandii, Danii, Włoch, Hiszpanii, Czech, Luksemburga, Słowenii, Austrii, Finlandii, Słowacji oraz Grecji.

- Unia Europejska z zadowoleniem przyjmuje decyzję Tajlandii w sprawie zmiany warunków importu związaną z BSE, co umożliwi eksport wołowiny z UE - skomentowała Dyrekcja Generalna ds. Handlu.

Dodała jednak, że Tajlandia musi dostosować swój system akredytacji dla zagranicznych zakładów mięsnych do standardów międzynarodowych. Obecne wymogi, obejmujące ocenę na miejscu, są nadmiernie uciążliwe, kosztowne i nie są zgodne z międzynarodowymi standardami - ocenia KE.