Sezon eksportowy ciecierzycy, fasoli, soczewicy ruszył z początkiem września. W pierwszych dwóch miesiącach tego sezonu Ukraina wyeksportowała w skali roku: 8 proc. więcej ciecierzycy, 23 proc. więcej fasoli i o 71 proc. mniej soczewicy.

UkrAgroConsult informuje, że wzrost eksportu fasoli spowodowany był wzrostem o 15 proc. powierzchni zasiewów tym gatunkiem. Sądząc po wzroście dostaw ciecierzycy, plony były na dobrym poziomie. Według wszelkiego prawdopodobieństwa ciecierzyca stanowiła większość z 21,2 tys. ha zgłoszonych przez Państwową Służbę Statystyczną, jako areał uprawy ciecierzycy i soczewicy.

Eksport grochu od lipca do października, głównej rośliny strączkowej Ukrainy, wzrósł o 2 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem. Głównym odbiorcą była i jest UE, która zwiększyła zakupy o 26 proc. Zwiększony popyt ze strony UE jest prawdopodobnie związany z zastępowaniem ziarna kukurydzy przez nasiona strączkowe w składniku pasz.