PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rzemieślnicza żywność będzie zyskiwać na znaczeniu

Rzemieślnicza żywność będzie zyskiwać na znaczeniu
Polacy są gotowi wydawać rocznie 64,6 mld zł na produkty rolnictwa zrównoważonego, fot. pixabay

Jak wynika z badania Accenture Research dla Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”, 57 proc. Polaków od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19 mocniej zaczęło zwracać uwagę na wpływ wybieranych przez siebie produktów spożywczych na zdrowie całej rodziny. 45 proc. częściej niż przed pandemią sięga po produkty lokalnego pochodzenia, a 79 proc. chce kupować jeszcze więcej produktów lepszej jakości.



Według tego samego badania, 75 proc. Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywności zrównoważonej, a 83 proc. spośród nich deklaruje, że produkty rolnictwa zrównoważonego mogłyby stanowić przynajmniej połowę ich koszyka zakupowego. 73 proc. konsumentów jest gotowych płacić za żywność zrównoważoną nawet o 20 proc. więcej niż za podobne produkty, pochodzące z konwencjonalnych upraw i hodowli.

Accenture Research szacuje, że Polacy są gotowi wydawać na tego typu żywność nawet 64,6 mld zł rocznie. To ogromna szansa na rozwój rynku, który dziś wciąż stanowi w naszym kraju niszę.

Co to są produkty rolnictwa zrównoważonego?

Produkty rolnictwa zrównoważonego lokuje się pomiędzy żywnością produkowaną na skalę masową a żywnością z certyfikatem ekologicznym. To produkty rzemieślnicze, wytwarzane w modelu rolnictwa, które spełnia 3 cele:

• ekonomiczny (zapewnienie stabilności ekonomicznej rolnikom i wytwórcom),
• środowiskowy (m.in. płodozmian dla wzmocnienia bioróżnorodności; efektywne wykorzystywanie zasobów wodnych; zapewnienie dobrostanu zwierząt hodowlanych; dążenie do redukcji emisji gazów cieplarnianych);
• społeczny (prowadzenie działań akceptowalnych społecznie; dbanie o prawa i bezpieczeństwo pracowników gospodarstw; dbanie o czyste składy produktów i korzystanie z najlepszej jakości surowców).

Produktami rolnictwa zrównoważonego będą ręcznie robione dania gotowe (np. ręcznie lepione pierogi, kluski), ręcznie robione przetwory, wędliny i mięsa z małych gospodarstw, rzemieślniczy nabiał, jajka od kur swobodnie biegających po wiejskich podwórkach, rzemieślnicze pieczywo, warzywa i owoce uprawiane bez szkodliwych pestycydów itd. Nie muszą posiadać one certyfikatów, ale muszą pochodzić od sprawdzonych rolników i ze sprawdzonych manufaktur, a w ich składzie nie ma miejsca na chemiczne dodatki, szkodliwe konserwanty, sztuczne barwniki itd.

Sprzedaż żywności przez internet będzie zyskiwać na znaczeniu

Z analizy polskiego rynku e-commerce przeprowadzonej przez PwC wynika natomiast, że w 2026 roku jego wartość brutto osiągnie 162 mld zł, co daje średnioroczny wzrost na poziomie 12 proc. Eksperci przewidują, że w najszybszym tempie będzie rosła internetowa sprzedaż m.in. właśnie produktów spożywczych (28,7 proc.).

- I to najpewniej nie tylko tych produkowanych na skalę masową, ale również żywności zrównoważonej, lokalnego pochodzenia, wytarzanej w modelu bazującym na trosce o środowisko, opłacalności działalności rolniczej i akceptacji społecznej - uważa Żaneta Głuchowska, Marketing Manager & Community Manager LokalnyRolnik.pl

LokalnyRolnik.pl to portal założony w 2014 roku przez Sylwię i Andreja Modiców. Serwis działa w modelu marketplace, łącząc mieszkańców miast ze sprawdzonymi rolnikami i wytwórcami. Jest szansą dla wielu rzemieślników na dostęp do rynku, bez potrzeby ponoszenia wysokich kosztów logistyki własnej, zarządzania procesami marketingowo-sprzedażowymi czy ręcznej obsługi zamówień i płatności.

Z perspektywy klientów ułatwia dostęp do szerokiej oferty najwyższej jakości żywności prosto od lokalnych rolników i rzemieślników, w przystępnych cenach, bez potrzeby ruszania się sprzed ekranu komputera, tabletu czy smartfona.

- Razem z nami klienci odkrywają zapomniane smaki polskiej wsi. Pyszne warzywa i owoce, które dojrzewają we własnym tempie. Tradycyjne wędliny bez chemii i ulepszaczy. Jajka od kur, które swobodnie korzystają z uroków przydomowego ogródka. Nabiał, jak za dawnych lat. Prawdziwe pieczywo na zakwasie. Ręcznie lepione pierogi. A także kilka tysięcy innych sprawdzonych produktów, które przygotowywane są specjalnie na zamówienie - informuje Andrej Modic, założyciel i CEO LokalnyRolnik.pl.

- Działamy w systemie just-in-time. Niczego nie magazynujemy, dzięki czemu niwelujemy do zera problem marnotrawstwa jedzenia na poziomie dystrybucji. Niczego nie przepakowujemy, by nie produkować kolejnych opakowań. W punktach przeładunkowych kompletujemy zamówienia w taki sposób, by każdy klient dostał jedną paczkę, nawet jeśli kupił produkty od różnych rzemieślników. Korzystamy ze zbiorczych transportów i wyznaczania tras w taki sposób, by minimalizować ślad węglowy - dodaje.

- Wytwórcy, którzy chcą sprzedawać na naszym Wirtualnym Targu, muszą – bez wyjątku – spełnić szereg warunków związanych m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Nie ma tu miejsca na przemysłową produkcję żywności - podkreśla Andrej Modic i dodaje: - Odwiedzamy gospodarzy, by poznać ich historie, codzienną pracę, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda rzemieślniczy proces wytwarzania prawdziwego jedzenia. Chcemy mieć pewność, że to, co oferujemy na naszym Wirtualnym Targu, cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe.

Dotychczas klienci Lokalnego Rolnika mogli zamawiać produkty rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego z dostawą do punktów odbioru działających na terenie Warszawy, Wrocławia, Krakowa i aglomeracji śląskiej, ale od września - jest to możliwe także bezpośrednio pod wskazany przez siebie adres na terenie całej Polski.

Krótkie łańcuchy dostaw - kolejny nabór już za chwilę

Może warto więc pomyśleć o tego typu dywersyfikacji rolniczych dochodów? Dodajmy, że pod koniec grudnia rusza II nabór wniosków o przyznanie pomocy na tworzenie krótkich łańcuchów dostaw.

Wsparcie finansowane jest z budżetu PROW na lata 2014-2020. Mogą się o nie ubiegać grupy operacyjne na rzecz innowacji (EPI). W skład grupy musi wchodzić co najmniej 5 rolników i każdy z nich powinien spełniać wymagania określone w przepisach o prowadzeniu działalności:

- w ramach dostaw bezpośrednich lub
- przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, lub
- w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub
- w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, lub
- w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w dziale 10 i 11 Polskiej Klasyfikacji Działalności.

Grupa EPI może posiadać zdolność prawną, a w przypadku gdy jej nie ma, musi działać na podstawie zawartej w formie pisemnej umowy spółki cywilnej albo innej umowy. Podmioty wchodzące w skład grupy deklarują wspólną realizację operacji, ubieganie się o przyznanie pomocy i są reprezentowane w tym zakresie przez wybranego przedstawiciela. Grupa operacyjna posiadająca zdolność prawną musi mieć nadany numer identyfikacyjny w krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. W przypadku gdy grupa operacyjna nie posiada zdolności prawnej, posługuje się numerem identyfikacyjnym lidera.

Co do zasady, grupy składają się z niewielkiej liczby współpracujących ze sobą na rynkach lokalnych podmiotów gospodarczych, które działając na danym terenie tworzą więzi społeczne między producentami, przetwórcami i konsumentami. To prowadzi do skrócenia łańcucha dostaw, co z kolei przekłada się na poprawę jakości produktów – towar szybciej trafia do nabywcy, jest świeższy i ma niższą cenę. Należy zaznaczyć, że pomiędzy producentem a kupującym może być tylko jeden pośrednik.

Pomoc będzie można otrzymać na utworzenie krótkiego łańcucha dostaw, np. przez wsparcie metod organizacji produkcji, transportu lub marketingu produktów rolno-spożywczych. Może być ono przyznane m.in. na:

- budowę, przebudowę lub remont obiektów lub infrastruktury;
- zakup lub instalację nowych maszyn lub urządzeń – w tym środków transportu;
- zakup lub instalację wyposażenia;
- odpłatne korzystanie z maszyn, urządzeń, środków transportu, wyposażenia i nieruchomości w związku z realizacją operacji;
- zakup środków produkcji;
- koszty ogólne i bieżące.

Pomoc jest przyznawana w formie płatności zryczałtowanej. W okresie realizacji PROW na lata 2014-2020 dana grupa może otrzymać ją tylko raz, a jej wysokość wynosi:

- 325 tys. zł w przypadku gdy w ramach planowanej do realizacji operacji ma zostać zakupiony środek transportu,
- 280 tys. zł w pozostałych przypadkach.

Dotychczas odbył się jeden nabór wniosków o taką pomoc. ARiMR podpisała 53 umowy o przyznaniu wsparcia na kwotę ponad 17 mln zł.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.