W relacji miesięcznej spadki wyniosły odpowiednio 4 proc. i pół procenta, a w rocznej 19 i 16 proc. Okazuje się, że od kilku tygodni ceny cukru utrzymują się na poziomie najniższym od trzech lat.

- Na ostatnie spadki wpływ przede wszystkim miała zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki. Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii - informuje FAMMU/FAPA.

Jak będzie kształtował się obraz rynku w najbliższych tygodniach? Będzie w dużej mierze zależeć od tego, ile trzciny będzie przerabiane w Brazylii na bioetanol, a ile na cukier.

- Obecnie na cukier przerabiane jest około 42 proc. zbiorów. Jeśli udział cukru będzie rosnąć, to najprawdopodobniej zaowocuje to dalszymi przecenami - podaje FAMMU/FAPA.