Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w okresie czerwiec-grudzień 2010 r. średnia cena mąki pszennej piekarniczej 750 (luz) wzrosła o 60 proc., a żytniej piekarniczej 720 (luz) o 95 proc. Według z kolei GUS pieczywo i produkty zbożowe w listopadzie 2010 r. były droższe o 6,6 proc., w porównaniu do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Dane odnośnie miesięcznej dynamiki zmian cen detalicznych dla tej grupy produktów spożywczych wskazują, że największe podwyżki wystąpiły w takich miesiącach jak wrzesień (o 3,6 proc.) i październik (o 1,6 proc.) w relacji miesięcznej.

Żywność podrożała nie tylko w Polsce. Przede wszystkim zdaniem specjalistów miał na to wpływ wzrost cen zbóż, roślin oleistych oraz cukru. W grudniu 2010 r. indeks cen żywności FAO, który mierzy zmiany cen surowców i produktów zbożowych, oleistych, mleczarskich, mięsa i cukru, osiągnął rekordowy poziom 214,7 punktów (2002-2004=100). W porównaniu do czerwca tego samego roku, wartość tego indeksu wynosiła o wiele mniej, bo 162,6 punktów. Indeks ten opiera się m.in. na indeksie cen zbóż FAO, który w grudniu ub.r. osiągnął poziom 237,6 punktów i był o 86,4 punktów wyższy niż w czerwcu analizowanego roku. Warto dodać, iż najwyższy poziom 274,3 punktów indeks ten osiągnął w kwietniu 2008 roku.