Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w grudniu 2012 r. wyniósł 209,3 pkt wobec 211,7 pkt w listopadzie, po rewizji w górę o 0,8 pkt i wobec 210,8 pkt w grudniu 2011 r.

- W całym 2012 r. indeks wynosił średnio 212 pkt, o 7,0 proc. mniej niż w 2011 r., a największe spadki zanotował cukier (o 17,1 proc.), nabiał (14,5 proc.) oraz oleje (10,7 proc.). W 2012 r. skromniejsze spadki cen zanotowały zboża (2,4 proc.) i mięsa (1,1 proc.) - napisano w komunikacie.

- W grudniu indeks był na najniższym poziomie od czerwca. Do grudniowego spadku przyczyniły się obniżki międzynarodowych cen głównych zbóż oraz tłuszczów i olei - dodano.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.