Jeśli noce są zbyt ciepłe, zaburzeniu może ulec dobowy rytm ryżu, przez co roślina gorzej rośnie, a plony z upraw są mniejsze. Część genów może ulegać ekspresji wcześniej niż zwykle, podczas gdy inne robią to z opóźnieniem.

"Wykazaliśmy, że cieplejsze noce zaburzają równowagę wewnętrznego zegara ryżu" - wyjaśnia Colleen Doherty z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej (USA).

Jak dodaje, rośliny nieustannie regulują swoje procesy biologiczne. Przygotowują się do fotosyntezy tuż przed świtem, kończą ją późnym popołudniem, określając dokładnie, jak i gdzie spalić swoje zasoby energii.

Okazuje się, że zegar odpowiedzialny za regulowanie tej aktywności psuje się, gdy nocne temperatury rosną za szybko.

Badacze przypominają, że ryż jest podstawą diety setek milionów ludzi, dlatego ocieplenie klimatu może powodować zagrożenie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.