Poinformowali o tym podczas odbywającej się w Dubaju konferencji American College of Cardiology Middle East 2022.

Już wcześniejsze badania wskazywały na istnienie związku pomiędzy spożywaniem różnych typów zbóż a ryzykiem choroby wieńcowej. Grupa naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie postanowiła teraz sprawdzić, czy przewaga w diecie ziaren rafinowanych sprzyja wystąpieniu przedwczesnej choroby wieńcowej, czyli takiej, która pojawia się u mężczyzn poniżej 55. roku życia oraz u kobiet poniżej 65. roku życia.

Choroba ta często przebiega bezobjawowo we wczesnym okresie, ale z czasem może prowadzić do dławicy piersiowej, a nawet zawału serca. Znanymi czynnikami jej ryzyka są: palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie krwi i cukrzyca.

-Istnieje wiele różnych powodów tego, że ludzie spożywają więcej pełnych ziaren lub więcej ziaren rafinowanych. Często zależy to od dochodów, wykształcenia, kultury, w której się żyje, wieku. Niestety dietę, która obejmuje spożywanie dużej ilości rafinowanych zbóż, można uznać za podobną do tej opartej na niezdrowych cukrach i olejach - tłumaczy dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, główny autor badania.

Naukowiec tłumaczy, że ziarna (zboża) w procesie rafinacji zostają zmielone i oczyszczone z zarodków, otrębów, wielu składników odżywczych i większości błonnika. Wytyczne towarzystw medycznych, w tym WHO i American Heart Association, mówią, że w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym posiłki powinny być skomponowane w oparciu o warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby i właśnie produkty pełnoziarniste.

W ramach swojego najnowszego badania dr Khajavi Gaskarei przyjrzał się nawykom żywieniowym 2099 osób z różnych irańskich miast i grup etnicznych. Uczestnicy otrzymali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania posiłków zawierających ziarna pełne i rafinowane. Celem badaczy była ocena wpływu zachowań żywieniowych pacjentów na ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.

Po uwzględnieniu wszelkich czynników zakłócających okazało się, że wyższe spożycie oczyszczonych zbóż jest wyraźnie skorelowane z wyższym ryzykiem choroby wieńcowej, zaś częste spożycie pełnego ziarna jest powiązane z obniżeniem tego ryzyka.

- Ponieważ coraz więcej badań wskazuje na wzrost spożycia rafinowanych ziaren na całym świecie, a także na ich wpływ na ogólny stan zdrowia, ważne jest, abyśmy znaleźli sposoby na edukowanie ludzi w zakresie korzyści płynących ze spożycia produktów pełnoziarnistych. Taktyki, które powinniśmy rozważyć, obejmują nauczanie lepszych wyborów żywieniowych w już szkołach i kampanie skierowane do ogółu społeczeństwa prowadzone prostym, zrozumiałym dla wszystkich językiem. Powinniśmy o tym mówić także w programach telewizyjnych, na konferencjach medycznych i publikować jak najwięcej badań na ten temat. Lekarze muszą również prowadzić takie rozmowy ze swoimi pacjentami - podsumowuje dr Khajavi Gaskarei.