"Strzeż się roślinnych zamienników mięsa" - to główne przesłanie kampanii zapoczątkowanej przez amerykańską organizację Centrum Wolności Konsumentów, którą wspierają finansowo producenci żywności, w tym mięsa.
Jesienią organizacja wykupiła całostronicowe reklamy w "New York Times" i innych gazetach wskazując na obawy związane ze spożywaniem roślinnych zamienników mięsa produkowanych przez Impossible Foods i Beyond Meat, które swoim wyglądem smakiem, a nawet krwistością mają przypominać prawdziwe mięso.
Reklama określa wspomniane produkty jako "ultra-przetworzone imitacje" z długą listą składników. "Co kryje się w Twoim roślinnym mięsie?" - pyta jedna z reklam ze smutną twarzą złożoną z kiełbasy i dwóch kotletów z roślinnego burgera. Inna plansza kieruje czytelników do strony porównującej skład roślinnych zamienników ze składem... karmy dla psów.
Przedstawiciele CWK w wywiadach określają zamienniki mięsa jako "ultraprzetworzoną żywność", której spożywanie może przyspieszyć przyrost masy ciała i które "wcale nie są zdrowsze niż mięso", choć do tej pory nikt nie przeprowadził pełnych badań w tym zakresie.
Impossible Foods, jeden z czołowych producentów bezmięsnych burgerów, jest zdania, że kampania wprowadza konsumentów w błąd i bazuje na strachu. - Jesteśmy dumni z tego, że Centrum Wolności Konsumentów nas ściga, bo to znak, że proces zastępowania zwierząt w systemie żywnościowym już działa - mówią przedstawiciele firmy.
Firma badawcza NPD Group twierdzi, że 90 proc. osób nabywających roślinne burgery to osoby jedzące mięso, które uważają jednak, że zamienniki są zdrowsze i bardziej przyjazne dla środowiska.
Ale czy mięso roślinne jest naprawdę lepsze dla naszej diety niż tradycyjne mięso? Jak mówi dr Frank Hu, przewodniczący działu żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health, proste zastąpienie hamburgera burgerem roślinnym nie poprawi jakości diety, jeśli dalej zajadamy go frytkami i napojami gazowanymi.
Dr Hu przyznał, że trwają obecnie badania porównujące metaboliczne skutki jedzenia hamburgerów wołowych z burgerami roślinnymi. - "Roślinne mięso" może stanowić etap przejściowy dla ludzi, którzy próbują przejść na zdrowszą dietę - uważa.
Cały artykuł znajdziesz na www.portalspożywczy.pl
Komentarze