W walce z marnotrawieniem żywności komisarz UE Stella Kyriakides wezwała do większego zaangażowania konsumentów, rolników i przemysłu.
- Wyrzucanie żywności jest nie tylko szkodliwe dla środowiska, ale jest również niezwykle kosztowne, powiedziała Kyriakides przed Międzynarodowym Dniem Świadomości Strat Żywności i Marnotrawienia Żywności ONZ. Jest on obchodzony dziś po raz pierwszy.
„Nadmiar żywności powinien nakarmić potrzebujących, a nie trafiać do kosza na śmieci” - podkreśliła Kyriakides. UE zrobiła już wiele, na przykład utworzyła platformę dostarczającą informacji o skutkach utraty żywności.
Kraje UE musiałyby monitorować ilość marnowanej żywności i składać raporty. Ale musimy zrobić więcej stwierdziła komisarz. Cały łańcuch produkcji i dostaw musi stać się bardziej zrównoważony.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)