PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niemcy: Nowe przepisy mają poprawić warunki pracy w przemyśle mięsnym

Niemcy: Nowe przepisy mają poprawić warunki pracy w przemyśle mięsnym Warunki pracy w branży mięsnej i zakwaterowanie zagranicznych pracowników znalazły się w centrum uwagi po masowych infekcjach koronawirusem, fot. Shutterstock

Są ustalenia w sprawie ustawy przeciwko wyzyskowi w niemieckiej branży przetwórstwa mięsnego. Partie CDU/CSU i SPD uzgodniły nowe przepisy w celu poprawy warunków pracy w przemyśle mięsnym, krytykowanym po wybuchach zakażeń koronawirusem w ubojniach - poinformowała w piątek telewizja ARD.



Przepisy dotyczą w szczególności kwestii bezpieczeństwa i higieny pracy.

Wprowadzone zostaną jednolite standardy kontroli i wyższe grzywny za naruszenia bezpieczeństwa i higieny pracy. Elektroniczne rejestrowanie czasu pracy ma stać się obowiązkowe w przemyśle mięsnym. Naruszenie, na przykład, maksymalnego czasu pracy, może skutkować grzywną w wysokości do 30 000 euro. Zakwaterowanie personelu w pomieszczeniach mieszkalnych zostanie poprawione. Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w landach ma zapewnić zgodność z przepisami BHP poprzez inspekcje przedsiębiorstw.

W kwestii zatrudniania pracowników tymczasowych porozumienie między CDU/CSU a SPD przewiduje, że przyjmowanie pracowników tymczasowych powinno być możliwe na podstawie układu zbiorowego - na ściśle określonych warunkach i tylko w przetwórstwie mięsa, a nie przy uboju i rozbiorze. Pracownicy tymczasowi muszą podlegać tym samym warunkom pracy, jak inni, a maksymalny okres umowy jest ograniczony do czterech miesięcy.

Warunki pracy w branży mięsnej i zakwaterowanie zagranicznych pracowników znalazły się w centrum uwagi po masowych infekcjach koronawirusem w największej niemieckiej firmie z branży mięsnej - Toennies.

17 czerwca wstrzymano prace w największej rzeźni Toennies w Rheda-Wiedenbrueck z powodu epidemii koronawisrusa. Okazało się, że aż 657 pracowników jest zakażonych. Do 20 czerwca liczba infekcji wyniosła ok. 1,4 tys. spośród ponad 7 tys. pracowników zakładów.

Przy okazji przypomniano, że obrońcy praw zwierząt wielokrotnie zgłaszali problem złych warunków panujących w zakładach firmy Toennies.

Chodziło nie tylko o złe traktowanie zwierząt, ale i warunki pracy. Stowarzyszenie Soko Tierschutz udokumentowało cierpienia zwierząt, ale także złe warunki zakwaterowania zatrudnionych. Mieli spać na piętrowych łóżkach, korzystać ze wspólnych toalet, pracować mimo fizycznych obrażeń.

Pracownicy niemieckiego przemysłu mięsnego to przede wszystkim obywatele państw Europy Wschodniej, wśród nich także Polacy. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Ha 2020-11-27 19:03:26
    Jak zwykle podwójne standardy bo jak w Polsce zrobiono aferę z leżakami przez TVN to piano jak tak można chociaż sami po lasach spacerowali w niemi9eckich mundurkach . Jak teraz okazuje się ze w niemczech przy uboju zwierząt był już proceder który trwał od lat , zwracano uwagę ale żadna telewizja tego nie nakręciła . Teraz jestem przekonany że repolonizacja mediów musi być przeprowadzona choćby nawet trzeba było siłowo folk dout schów "praworządnie " wysłać na wycieczkę w jedną stronę .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.205.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.