PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niemieckie piekarnie narzekają na rosnące koszty surowców i energii

Niemieckie piekarnie narzekają na rosnące koszty surowców i energii
fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

O dramatycznej sytuacji finansowej branży piekarniczej w Szlezwiku-Holsztynie pisze w poniedziałek portal stacji telewizyjnej Norddeutscher Rundfunk (NDR). W rozmowie z dziennikarzami piekarze wskazują na trudną sytuację branży spowodowaną rosnącymi cenami surowców i energii, co sprawia, że pieczywo i ciasta drożeją. Rzemieślnicy obawiają się, że spowoduje to odpływ klientów do dużych sklepów.



Maren Andresen z Kilonii, mistrzyni cechu i współwłaścicielka sieci liczącej kilkadziesiąt piekarni na terenie Szlezwiku-Holsztyna, podkreśla, że "wyzwania dla branży piekarniczej rzadko były tak wielkie, jak obecnie". "Ceny surowców i energii ogromnie wzrosły. Nie będziemy w stawnie uniknąć podwyżek cen produktów, niektórych z nich nawet drastycznie" - dodaje.

Przykładowo, strucle i inne tradycyjne wypieki świąteczne już teraz są droższe o 5-10 proc. Związane jest to z rosnącymi kosztami transportu importowanych składników (migdały, nasiona chia, pestki dyni czy słonecznika). "Ceny niektórych składników wzrosły nawet dziesięciokrotnie, inne są prawie niedostępne" - podkreśla Andresen. Cena śmietany wzrosła o 60 proc. tylko w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Ceny mąki skoczyły w górę o jedną czwartą, oleju rzepakowego - nawet o 70-80 proc.

Na wzrost cen w piekarnictwie duży wpływ mają rosnące koszty energii, potrzebnej do urządzeń piekarniczych. To, że ceny energii są problemem, przyznaje nawet Andreas Sesselberg, właściciel piekarni i cukierni w Ostholstein, wyposażonej w instalację fotowoltaiczną na dachu oraz system odzyskiwania energii.

Maren Andresen, która kontaktuje się z wieloma piekarzami w ramach gildii w Szlezwiku-Holsztynie, potwierdza też, że "wszyscy teraz są ostrożni, nie tylko z powodu koronawirusa". Inwestycje są odkładane na dalszą przyszłość, ponieważ nie da się nic zaplanować długoterminowo ze względu na nieprzewidywalność kosztów. Celem wielu firm pozostaje przetrwanie - zachowanie dobrej kondycji ekonomicznej, a "przede wszystkim utrzymanie miejsc pracy" - opisuje NDR.

Właściciele rzemieślniczych piekarni obawiają się, jak konieczne podwyżki cen przyjmą klienci. Wskazują, że w przeciwieństwie do dużych zakładów przemysłowych, nie otrzymują dopłat EEG. "Nikt w tradycyjnym handlu piekarniczym nie może zrozumieć, dlaczego ta dopłata, która jest wykorzystywana do finansowania rozwoju energii odnawialnej, musi być płacona przez piekarzy, podczas gdy przemysł jest z niej wyłączony" - zauważa Andresen. "Piekarnie rzemieślnicze zużywają dużo energii elektrycznej, ale nie na tyle, aby uzyskać zniżki EEG, takie jak duże zakłady".

To wyjaśnia też różnicę w cenach chleba: w dyskoncie 500 gram pieczywa kosztuje 0,99 euro, w piekarni może kosztować 3 euro - wyjaśniają piekarze i dodają, że "rękodzieło nie może być tanie".



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Miki2 2021-11-16 09:43:38
    I tak będzie w całej europie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.