Zbiory zbóż w 27 krajach Unii Europejskiej w sezonie 2012/2013 oceniono na 273956,6 tys. t a już w sezonie 2013/2014 o 4,6 proc. więcej.


Największy wzrost produkcji dotyczy pszenżyta - 11,6 proc., następnie kukurydzy - 9,1 proc., żyta - 9 proc. i sorgo - 7,7 proc. Te najważniejsze gatunki zbóż jak pszenica zwyczajna odznaczały się w prognozach też tendencją wzrostową, ale już nie tak dużą, bo wynosiły nieco ponad 3 proc.

W 28 krajach Wspólnoty dla pszenicy zwyczajnej Agra Europe zanotowała wzrost powierzchni uprawy porównując rok 2012 (23197 tys. ha) do 2013 (23485 tys. ha), plon też wzrósł w tych latach z 5,42 do 5,53 t/ha.

Jęczmienia uprawiało się więcej i większe też były jego plony, podobnie sytuacja wyglądała w wypadku kukurydzy. Tam mimo o 6 tys. mniejszego areału, plony wzrosły o 1 t/ha. Zmniejszyły się za to w rzepaku z 3,11 do 2,98 t/ha.

Powierzchnia uprawy soi w UE wyniosła w 2012 r. - 426 tys. ha, a w 2013 r - 432 tys. ha Natomiast średnie plony w tych latach zwiększyły się z 2,23 do 2,76 t/ha.