- Osobiście o wiele bardziej niż CETA obawiałbym się zapowiadanego dalszego zwiększenia kontyngentów bezcłowych na produkty z Ukrainy w tym na produkty krytyczne dla naszej gospodarki żywnościowej, tj. zboża, wieprzowina, słodycze. Negatywne skutki takiego jednostronnego otwarcia rynku europejskiego bardzo boleśnie odczuli polscy producenci rolni i przetwórcy już w 2016 roku - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.
W połowie lutego Parlament Europejski zatwierdził umowę o wolnym handlu między Unią Europejską i Kanadą. Kolejnym krokiem jest jej ratyfikacja przez parlamenty państw członkowskich. W Polsce wciąż stykamy się ze skrajnie różnymi opiniami na temat CETA, a opinie na temat wpływu umowy na polską i unijną gospodarkę są podzielone.
- Wynika to, zarówno z trudności w ocenie skutków umowy dla poszczególnych krajów UE, które przecież różnią się mocno między sobą pod względem siły ekonomicznej, jak i z ewidentnego braku szczegółowych analiz i informacji dotyczących samej tej umowy. Najbardziej nagłośnione w mediach negatywne skutki CETA w postaci odstąpienia UE od norm bezpieczeństwa żywności czy też możliwego zalewu unijnego rynku produktami GMO, okazały się nie mieć odzwierciedlenia w zapisach umowy - mówi Gantner.
Dyrektor generalny PFPŻ przypomina jednak, że nie ma kompleksowych i jednoznacznych analiz makroekonomicznych dotyczących faktycznych korzyści i zagrożeń CETA, które uwzględniałyby uwarunkowania wszystkich krajów UE.
- Politykę informacyjną Komisji Europejskiej w tym zakresie należy uznać, za bardzo słabą. Oczywiście CETA jak każda umowa musi przynieść korzyści obu stronom, zatem wejście Kanady na 450 milionowy rynek UE, z pewnością może być tym czym wejście Polski na rynek UE, czyli silnym impulsem proeksportowym. Nie sądzę jednak, żeby to była wymiana jednostronna. Nawet bez CETA bilans handlowy pomiędzy UE i Kanadą, jest ewidentnie korzystny dla Unii. Raczej nic nie wskazuje, żeby przy zniesieniu praktycznie ponad 90 proc. barier celnych, tendencja ta miałaby ulec znaczącej zmianie - dodaje.
Cała rozmowa w Portalu Spożywczym

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)