Karabinierzy z Florencji w Toskanii i Foggii w Apulii ujawnili kolejny skandal z fałszowaniem włoskich produktów spożywczych. Jak podaje portal Polsat News, oszuści wyprodukowali 50 ton tłuszczu będącego połączeniem oleju sojowego z chlorofilem i beta-karotenem, który sprzedawali jako wysokiej jakości naturalną oliwę z oliwek.

W wyniku intensywnych działań śledczych zabezpieczono ponad 16 ton trefnej oliwy oraz zatrzymano ciężarówkę z jej transportem we Florencji. Podrabiany tłuszcz jako „oliwa z Apulii” trafił do zarówno do sklepów i hurtowni, jak i lokali gastronomicznych w Toskanii.

Za proceder odpowiadała duża grupa przestępcza, oraz sieć wspólników-paserów. Zarzuty w tej sprawie usłyszało dotąd 14 osób.

Włoskie media uspokajają, że olej z dodatkiem chlorofilu i beta-karotenu nie jest szkodliwy dla zdrowia. W całej sprawie chodzi o oszustwo towarowe i finansowe. W ostatnim czasie fałszowanie oliwy stało się we Włoszech popularnym wśród przestępców źródłem dochodów.