Mimo że Szwajcaria jest relatywnie mała i liczy tylko 7,5 mln mieszkańców, to rynek szwajcarski wzbudza zainteresowanie przedsiębiorców i eksporterów sera, gdyż spożycie tego produktu na szwajcarskim rynku osiągnęło maksimum historyczne 153 tys. ton. Średnie spożycie sera wynosi ok. 20 kg na mieszkańca rocznie - informuje Szwajcarska Organizacja Serów (KOS). Lokalni producenci mleka są zadowoleni, że zwyciężają w rywalizacji z konkurencją krajów unijnych, w których istnieje silny nacisk na obniżkę cen, co wyraża się spadkiem cen mleka.

Aktualnie producenci szwajcarscy otrzymują o ok. jedna trzecią więcej za mleko niż płaci się producentom w krajach wspólnoty. Konkurencja jest ostra zwłaszcza w kategorii serów świeżych i o konsystencji miękkiej, jak np. mozarella. Dlatego eksperci uważają, że Szwajcaria powinna skoncentrować się na serach o konsystencji półtwardej, twardej i mleku surowym, gdyż w tym tkwi jej siła.

Źródło: farmer.pl