PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności

25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności
Produkcja i sprzedaż polskiej żywności o wysokiej jakości z roku na rok rosną (fot. AKam)

Od 8 lat (2013 r.) polska żywność ma swój dzień, w którym nieco więcej o niej mówimy, przypominamy o jej wysokiej jakości i zwracamy uwagę na bogaty rynek rodzimych produktów spożywczych. Warto o tym pamiętać, ponieważ rynek polskich produktów wysokiej jakości wciąż rośnie.



Sierpień to polski miesiąc urodzaju – skończyliśmy już albo – jak w tym nietypowym roku – jeszcze kończymy żniwa, a sady owocowe i warzywne uprawy oddają nam swoje plony. Już teraz targi, sklepy i skupy pełne są świeżych warzyw i owoców, które czekają na odpowiednie zagospodarowanie. Nic więc dziwnego, że święto polskiej żywności przypada w tym okresie. Jednak polski rynek spożywczy to nie tylko owoce i warzywa, lecz także produkcja mięsna i mleczarska.

Polska produkcja żywności

Polska jest jednym z największych producentów oraz eksporterów produktów rolnych i spożywczych i rynek ten rokrocznie rośnie. W ubiegłym roku – 2020 sprzedaż artykułów osiągnęła rekordowy poziom 34 mld euro (o 7% więcej niż w roku 2019) – jak podaje De Heus za ZUS.

W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł (dane z 2018 r.). W porównaniu do roku 2010 nastąpił wzrost o 57%. Z biegiem lat rosły dostawy żywności na rynek krajowy, ale też zwiększało się znaczenie eksportu. Szacuje się, że rocznie około 40% żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych, głównie w krajach Unii Europejskiej. W 2019 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski była wyższa o 7% w relacji rocznej oraz wyższa o 135% niż w roku 2010. Ważną przewagą jest duży potencjał produkcyjny krajowego sektora. Polska jest numerem jeden w UE m.in. w produkcji drobiu, żyta oraz jabłek. Jest też jednym z największych producentów pozostałych zbóż i owoców, buraków cukrowych, rzepaku, mięsa wieprzowego i wołowego – informuje Santander Bank Polska.

Polacy coraz chętniej kupują polskie produkty

Coraz częściej Polacy wybierając produkty kierują się ich pochodzeniem i decydują się na towar polski. W 2020 roku, roku specyficznym ze względu na pandemię COVID-19, 60% Polaków twierdziło, że chce pomagać polskim firmom, w tym 90% poprzez zakup krajowych produktów [Badanie Instytutu Badawczego „ARC Rynek i Opinia” na zlecenie PPL Koral, 2020]. W 2021 roku 63% Polaków, przede wszystkim w wieku 60 i więcej oraz 30-39 potwierdziło, że sprawdza przed zakupem, czy produkt pochodzi z polskiej produkcji [Badanie UCE Research na zlecenie Grupy Blix , 2021] – podaje w komunikacie prasowym De Heus.

Wysoka jakość polskiej żywności

Polska żywność utożsamiana jest z jakością i smakiem. Ponad 90% Polaków uważa, że polska żywność jest smaczna. Przekonanie to rośnie wraz z wiekiem respondentów. Ponad połowa Polaków uważa smak za największy wyróżnik polskiej żywności. Drugim jest jakość, a trzecim – pochodzenie (badanie agencji badawczej MANDS na zlecenie De Heus, 2017).

Produkcja żywności to złożony proces, w którym występuje wiele ogniw. Swój początek jednak często rozpoczyna w gospodarstwach rolnych i przemyśle paszowym.

– Rola hodowców oraz przemysłu paszowego jest bardzo istotna dla produkcji dobrej jakości, zdrowej i bezpiecznej żywności. Wspólnie z hodowcami oraz lekarzami weterynarii mamy ważne i odpowiedzialne zadanie – dbałość o jakość produkcji żywca. To, w dużej mierze od nas zależy jakość żywności, która trafi na stoły konsumentów. Uzyskanie pełnowartościowego i smacznego mięsa, nabiału oraz jaj wymaga zapewnienia zwierzętom właściwych warunków zootechnicznych i starannie dobranych rozwiązań żywieniowych – mówi Adam Zaleski, Prezes De Heus.

Nie bez znaczenia jest również wciąż postępująca higienizacja i modernizacja polskich gospodarstw, czego dobrym przykładem są przemiany zachodzące w zakładach mleczarskich. 

– Pomiędzy obecnym stanem polskiego mleczarstwa, a tym z lat 90., czyli sprzed okresu wielkich przemian, jest ogromna przepaść. Punktem zwrotnym było podpisanie traktatu przedakcesyjnego, dzięki czemu branża mleczarska mogła zacząć korzystać z różnych funduszy przedakcesyjnych, np. SAPARD-u. Doprowadziło to do sytuacji, że teraz nasz przemysł mleczarski jest nawet nowocześniejszy niż w Niemczech, Włoszech czy Francji. Tam dużo zakładów przechodziło modernizację w latach 80., a u nas dopiero się ona zakończyła – mówi w komunikacie Polskiej Izby Mleka dr inż. Marek Szołtysik z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Top krajowych produktów spożywczych

Mleko i jego przetwory

Mleko jest bogate w witaminy A, B, D i E, K, wapń, fosfor, potas i magnez. Dzięki zawartości wapnia wzmacnia kości, zwłaszcza w okresie wzrostu i ogranicza ryzyko wystąpienia osteoporozy, wspiera też prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego, za sprawą obecności laktozy. Zawiera naturalną witaminę D, która wzmacnia odporność organizmu.

Polskie mleczarnie mogą pochwalić się przede wszystkim dobrej jakości produktami świeżymi – tzw. czystymi, czyli takimi, które nie zawierają żadnych dodatków – twarogami, mlekiem, śmietaną, jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką. Ciekawą grupą produktów mlecznych są sery. Z roku na rok wzrasta ich produkcja i sprzedaż, zwłaszcza serów dojrzewających. Pojawia się coraz więcej serów o wysublimowanym smaku i zapachu, długo dojrzewających (powyżej 6 miesięcy) – podaje w komunikacie Polska Izba Mleka. – Bardzo dużo serów eksportujemy – mówi Marek Szołtysik. – U nas dopiero buduje się kultura spożywania serów. Wcześniej Polacy jedli je tylko na kanapkach, teraz coraz częściej są dodawane do różnych potraw czy serwowane w formie deski serów. Polscy konsumenci zaczynają sięgać po coraz bardziej ekskluzywne gatunki serów – z roku na rok zwiększa się sprzedaż tych z przerostem pleśni.

Jaja

Jaja – dzięki obecności m.in. lecytyny wspierającej działanie mózgu i zapobiegającej odkładaniu się cholesterolu, luteiny wzmacniającej wzroku, kwasu foliowego pozytywnie wpływającemu na działanie wątroby i żołądka, choliny wspierającej pracę układu nerwowego oraz witamin z grupy A, B, D, E i K – stanowią prawdziwą bombę odżywczą. Każdego roku przeciętny Polak zjada ok. 155 jaj, a w Polsce wytwarza się ich ponad 10 mld. Światowa Organizacja Zdrowia WHO rekomenduje spożywane 10 jajek tygodniowo.

Wędliny i mięso

Mięso stanowi źródło witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, witamin D i PP, cynku, kolagenu i kreatyny oraz żelaza (przede wszystkim wołowina), którego niedobór jest częstym problemem. Zawiera też białko (zwłaszcza kurczak) uczestniczące we wszystkich procesach życiowych, będące źródłem energii i materiałem budulcowym.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Normy żywieniowe zalecają, aby podczas każdego posiłku zapełniały połowę naszego talerza. Błonnik spowalnia wchłanianie glukozy, utrzymując ją na optymalnym poziomie, antyoksydanty chronią komórki mózgu przed starzeniem się, a witaminy i minerały regulują funkcjonowanie organizmu. Warzywa i owoce pomagają również w walce z wolnymi rodnikami i mają właściwości antynowotworowe. Najlepiej spożywać je na surowo, w jak najmniej przetworzonej postaci, z dodatkiem oleju roślinnego, co wspomaga przyswajalność niektórych składników (np. wit. A). Korzystny wpływ na jakość produktów ma również, oczywiście, jak najkrótsza droga od pola do stołu, z czego mamy szansę korzystać w polskich warunkach właśnie teraz, w okresie letnio-jesiennym.

Zapobiegać marnowaniu żywności

Niestety, jak podaje De Heuse, w Polce rokrocznie marnuje się 4,8 mln ton żywności. Ważne, aby podejmować wszelkie możliwe działania ograniczające skalę tego zjawiska, efektywnie gospodarować żywnością, w tym samym lepiej dbając o ludzi dotkniętych głodem i niedożywieniem, a także zmniejszając negatywny wpływ na środowisko. Niektóre działania wymagają wprowadzenia dodatkowych rozwiązań prawnych. Możemy jednak również w indywidualnym zakresie przyczynić się lepszego gospodarowania żywnością – jak radzi De Heuse – np. poprzez:

  • przechowywanie żywności – warto odpowiednio układać produkty w lodówce, ale i przetrzymywać je np. w woreczkach próżniowych czy też hermetycznie zamkniętych pojemnikach, które ograniczając dostęp powietrza przedłużają trwałość produktów;
  • planowanie zakupów – robienie list zakupowych i kupowanie tego, co jest potrzebne i w odpowiednich ilościach, nie na zapas, co dotyczy przede wszystkim produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia;
  • zarządzanie żywnością – jeśli zostają resztki jedzenia, to warto je np. zamrozić, przetworzyć i wykorzystać m.in. do przygotowania zupy, omletów czy też gulaszu lub podzielić się z innymi np. znajomymi albo przekazać do jadłodajni;
  • wykorzystać w karmieniu zwierząt. – Płynne żywienie świń to jedna z opcji zagospodarowania resztek żywności i to w dużych ilościach, bowiem ferm żywiących świnie na mokro przybywa. W takim rodzaju żywienia wykorzystywane są np. zwroty niesprzedanych chlebów, makarony, które nie zachowały odpowiedniego kształtu podczas suszenia, połamane ciastka, ugotowane obierki ziemniaków, pochodzące z produkcji frytek czy też same frytki, kwaśną serwatkę, która słabo nadaje się do suszenia, wywary gorzelniane po produkcji spirytusu czy też młóto browarniane – produkt uboczy powstały w produkcji piwa – mówi Jakub Kempa, ekspert ds. płynnego żywienia, De Heus.


Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.231.243.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.