PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

7 smaków Wielkanocy

7 smaków Wielkanocy Mazurek z migdałami w słonym karmelu, fot. Shutterstock

Śniadanie wielkanocne zgodnie z tradycją zaczyna się od dzielenia święconką. Zawartość koszyczka nie jest jednak przypadkowa – pokarmy mają swoją głęboką symbolikę.



Intuicyjnie wiemy, co włożyć do wielkanocnego koszyczka, który niesiemy do święcenia w Wielką Sobotę. W tym roku dla naszego dobra i zdrowia tradycja ta zostanie mocno ograniczona. W wielu parafiach święcenie pokarmów nie odbędzie się, księża jednak zachęcają do samodzielnego błogosławieństwa przygotowanych święconek (tekst błogosławieństwa pokarmów można łatwo znaleźć w Internecie), dlatego warto przygotować tradycyjny koszyczek.

Zawartość święconki jest co roku taka sama i nie zawsze zdajemy sobie sprawę, z czego wynika wybór. Czasem z utartych schematów myślenia wytrącają nas dzieci, pytając np..: „Czy mogę włożyć do koszyczka czekoladki?”. Kiedy odmawiamy im takiej innowacji, padają kolejne pytania: „A żelki?”, „A dlaczego nie?”. No, właśnie: dlaczego?

Nieco podpowiada nam formuła błogosławieństwa pokarmów, którą ksiądz czyta nad stołem zastawionym święconkami (a w tym roku będziemy mogli to zrobić indywidualnie). Pierwsze miejsce należy niewątpliwie do jajek, które są znakiem nowego życia – nie tylko w aspekcie wiosny i budzącej się na dobre przyrody, lecz także liturgicznym jako następstwo zmartwychwstania. Chleb to podstawowy pokarm oraz dość oczywisty symbol eucharystyczny, pamiątka Ostatniej Wieczerzy. Mięso i wędliny to wspomnienie baranka paschalnego spożywanego przez Żydów podczas święta Paschy. A sól i gorzkie zioła mają chronić zarówno żywność, jak i ludzi przed zepsuciem. Pozostałe pokarmy znajdują umocowanie raczej w tradycji. Ser i przetwory mleczne, których jednak tradycyjnie nie wkładamy do naszych koszyczków, oznaczają zgodne życie człowieka z przyrodą i zapewniają zdrowie przydomowych stad, a ciasto – pokarm, który trafił do koszyczka stosunkowo późno – symbolizuje zaradność i doskonałość, dlatego ważne, aby drożdżowa baba została przygotowana i upieczona własnoręcznie. Zawartość koszyczka zmieniała się przez wieki. Obecnie mamy 7 smaków Wielkanocy.

Na bazie tych tradycyjnych składników komponujemy wielkanocne menu. Na wielkanocnym stole – podobnie jak w koszyczku – pojawiają się różne rodzaje wędlin i mięs, jaja w wielu postaciach, potrawy z nabiału – serniki, paschy oraz bogaty wybór smakowitych ciast najliczniej reprezentowanych przez wszelkiego rodzaju baby drożdżowe, ucierane, puchowe, marmurkowe, piaskowe oraz mazurki. Chrzan jest obecny w postaci sosu lub dodawany do popularnego żurku podawanego często na świąteczny obiad. Jedni lubią tradycję, inni eksperymenty, ale baza produktów zostaje ta sama.

Dobierając potrawy, dekorując koszyczek i stół, nie możemy zapomnieć również o estetyce, świeżości, wiosennej kolorystyce i ciekawej formie, przecież nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami.

Pascha

Pascha, Shutterstock
Pascha, Shutterstock

1 kg świeżego, tłustego twarogu

5 żółtek

20 dkg masła

250 ml śmietany

30 dkg cukru

laska wanilii

bakalie: szklanka umytych i namoczonych rodzynek, 10 pokrojonych moreli, 5 posiekanych drobno fig, kilka łyżek posiekanych migdałów

Ten serowo-bakaliowy deser coraz częściej spotykany na naszych wielkanocnych stołach przywędrował do nas od strony wschodnich sąsiadów – z Ukrainy i dalej z Rosji. Nie jest trudny do przygotowania, w smaku delikatniejsza niż tradycyjny sernik, choć nie mniej kaloryczny. Pozwala na pewną dowolność kompozycji smakowych – możemy dodać (lub nie) różne bakalie, wanilię, kakao… Kluczem do sukcesu jest odpowiedni twaróg – świeży, tłusty i jak najbardziej suchy (wiaderkowy ser nie będzie najlepszym wyborem). Lepiej nie ulegać pokusie kupna gotowego, mielonego twarogu, ponieważ będzie zbyt wilgotny.

Twaróg trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalić i nie zagotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, twaróg, ziarenka wanilii i bakalie. Durszlak lub formę do paschy (jeśli mamy) wykładamy gazą, na którą wylewamy masę serową, i ustawiamy na szerszym naczyniu, aby nadmiar wody mógł swobodnie spłynąć. Wierzch obciążamy deseczką i przyciskiem. Wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu odwracamy od razu na talerz, zdejmujemy gazę i dekorujemy.

Wielkanocna babka ucierana

Ucierana babka wielkanocna (fot. D. Milańska)
Ucierana babka wielkanocna (fot. D. Milańska)

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki  mąki orkiszowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

3 jaja

1 kostka masła

 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Roztop masło i zostaw do wystygnięcia. Jaja ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Delikatnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj i dolewaj stopniowo roztopione masło. Połącz wszystkie składniki.

Piecz ok. 45 min w 180°C.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy, fot. shutterstock
Mazurek kajmakowy, fot. shutterstock

ciasto:

35 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru

1 łyżka gęstej śmietany

3 żółtka

Do dekoracji: orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa

kajmak:
2 szklanki mleka

10 dkg masła

2 szklanki cukru

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu rozwałkować, wyłożyć na blachę, a na brzegach uformować wałeczki z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. piec na jasnozłoty kolor (ok. 35 min).

Mleko z cukrem wlać do rondla i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, dodać masło i utrzeć całość. Letnią masę kajmakową rozsmarować na wystudzonym kruchym spodzie. Wierzch można wygładzić nożem maczanym w gorącej wodzie. Udekorować bakaliami.

Mazurek z migdałami w słonym karmelu

Mazurek z migdałami w słonym karmelu, fot. Shutterstock
Mazurek z migdałami w słonym karmelu, fot. Shutterstock

kruche ciasto na spód:

70 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki pszennej

2 ugotowane żółtka

2 łyżki gęstej, tłustej śmietany

170 g zimnego masła

80 g cukru pudru

szczypta soli

migdałowy wierzch:

220 g cukru

200 g słupków migdałowych

100 g zimnej śmietany kremówki

 150 g zimnego masła

sól do smaku

Obie mąki wymieszać z solą, cukrem i rozkruszonymi żółtkami. Następnie dodać składniki mokre – śmietanę i masło. Szybko zagnieść ciasto, aby masło nie zdążyło się ogrzać. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.

Gdy ciasto się schłodzi, wylepić nim okrągłą formę, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 25-30 min w temperaturze ok. 180°C. Ostudzić.

Migdały uprażyć na patelni. Cukier podgrzewać na patelni, aż się rozpuści, ale nie przypali. Do gorącego cukrowego syropu dodawać powoli śmietanę, uważając, żeby nie powstały grudki. Dodać masło, wymieszać. Na końcu dołożyć migdały i przełożyć masę na spód mazurka. Poczekać, aż dobrze zastygnie.

Jeśli wolimy bardziej chrupiącą wersję, możemy dodać migdały bezpośrednio do syropu cukrowego, z pominięciem śmietany i masła.

Sernik z owocami

Sernik z owocami (fot. D. Milańska)
Sernik z owocami (fot. D. Milańska)

60 g masła

175 g zmielonych herbatników

2 cytryny

300 g sera ricotta

200 g greckiego jogurtu

4 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

70 g cukru

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Roztopione masło połącz z herbatnikami i taką masą wyłóż blaszkę. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Dodaj do sera, wbij jaja, wsyp mąkę, cukier i wymieszaj wszystkie składniki.

Ciasto przełóż do formy i piecz ok. 40-45 min, aż się zarumieni. Udekoruj sernik ulubionymi owocami.

Wielkanocny klops z jakiem

Wielkanocny klops z jakiem, fot. Shutterstock
Wielkanocny klops z jakiem, fot. Shutterstock

20 cienkich plastrów wędzonego boczku

0,5 kg mielonego mięsa

1 posiekana i usmażona na złoto cebula

2 łyżki majonezu

6 jajek – 4 ugotowane (lub 16 ugotowanych jajek przepiórczych) i 2 surowe do mięsa

1 czerstwa, namoczona w wodzie i zmielona bułka

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek do smaku

Opcjonalnie: 300 g liści szpinaku

Płytką, okrągłą formę jak do baby wielkanocnej wyłożyć plastrami boczku, tak żeby na siebie zachodziły i wystawały poza obie krawędzie formy. Wszystkie składniki masy mięsnej – oprócz ugotowanych jajek – porządnie wymieszać i doprawić do smaku. Połowę masy włożyć do formy i dobrze ugnieść za pomocą łyżki, aby usunąć jak najwięcej niepotrzebnego powietrza. Pieczeń powinna być jak najbardziej zwarta. Na wierzchu ułożyć gotowane jajka i wcisnąć je nieco w mięso. Dopełnić resztką masy i dobrze ponownie ugnieść w formie – uważając, oczywiście, aby jajka nie wydostały się na powierzchnię. Plasterki boczku zawinąć szczelnie i ciasno tak, aby mięso było nim otulone z każdej strony.

Piec przez ok. 45-60 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu mięso zostawić w formie do chwili, aż ostygnie. Gdy mięso zrobi się zwarte, przykryć formę talerzem, odwrócić i wyjąć ostrożnie pieczeń, uważając, aby jej nie pokruszyć. Zostawić po do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem schłodzić w lodówce.  

Możemy również przygotować tradycyjną pieczeń w mniej tradycyjnej odsłonie.

Klops z jajkami przepiórczymi i szpinakiem (fot. D. Milańska)
Klops z jajkami przepiórczymi i szpinakiem (fot. D. Milańska)

Masę mięsną przygotowujemy tak samo, ale zamiast zwykłych jajek dodajmy jajka przepiórcze, a do środka dajemy zblanszowane i osuszone liście szpinaku.

Purpurowe jajka

Purpurowe jajka uzyskamy, farbując je w wywarze z buraków (fot. D. Milańska)
Purpurowe jajka uzyskamy, farbując je w wywarze z buraków (fot. D. Milańska)

 10 jajek

 2 buraki

 1 szklanka wody

 2 łyżki octu winnego

Poszatkuj buraki, dodaj przyprawy, wodę i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15-20 min. Wystudź. Ugotuj jajka (przepiórcze maksymalnie przez 3 minuty), obierz i zalej wystudzonym naparem z buraków. Im dłużej będziesz je marynować, tym głębszy i bardziej intensywny kolor uzyskasz, zabarwi się też całe białko. Jednak jajka w burakach powinny spędzić przynajmniej 12 godzin.

Sałatka marchewka

Sałatka marchewkowa, fot. Shutterstock
Sałatka marchewkowa, fot. Shutterstock

4 jajka ugotowane na twardo

25 dkg żółtego sera

5 ogórków kiszonych

1o cm białej części pora

łyżka siekanego kopru

majonez

sól, pieprz do smaku

do dekoracji: grube wiórki z 2 marchewek, natka pietruszki

Jajka posiekać. Ser żółty i ogórki zetrzeć na tarce. Pora pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i majonezem. Sałatkę ułożyć na talerzu, formując w kształt marchewki. Wierzch udekorować tartą marchewką, a z natki pietruszki zrobić marchewce liście.

Dekoracja jest uniwersalna – można ją zastosować do przybrania innej potrawy, np. tradycyjnej sałatki warzywnej, która niewątpliwie zagości na wielu wielkanocnych stołach. Tu liczą się pomysł, oryginalna forma i wiosenna kolorystyka.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.216.79.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.