PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Addio, pomidory!

Addio, pomidory!
fot. Shutterstock

„Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i ta jesień rozpostarła melancholii mglisty woal…” – pisał Jeremi Przybora w piosence dobrze nam znanej z Kabaretu Starszych Panów.



„Nie żałuję letnich dzionków, róż, poziomek i skowronków, lecz jednego, jedynego jest mi żal… Addio pomidory, Addio ulubione, słoneczka zachodzące za mój zimowy stół…” – śpiewał szczerze zmartwiony Wiesław Michnikowski. W październiku, zbierając ostatnie już tegoroczne plony, przejmujemy ten cały poetycki, jak również bardzo przyziemny żal za kończącą się świeżością. Wiadomo, że „zimowe” pomidory to zupełnie inna kategoria – są tylko bladym wspomnieniem soczystych, mięsistych i dopieszczonych słońcem jesiennych owoców…

Pomidory najczęściej „zatrzymujemy” w postaci przecierów i sosów. Możemy je również suszyć, kisić, a także pasteryzować. Warto jednak – póki jeszcze mamy tę możliwość – przygotowywać dania z nieprzetworzonych owoców. Typowa polska pomidorówka zazwyczaj powstaje z „niedzielnego rosołu”, koncentratu pomidorowego i śmietany. Ten smak znamy. Dlatego tym razem proponujemy zupę pomidorową inspirowaną kuchnią włoską – krem na aromatycznym bulionie warzywnym, przygotowany z mięsistych pomidorów, cebuli, papryki i czosnku, doprawiony świeżą bazylią, z dodatkiem mozzarelli zamiast śmietany.

Warto teraz zresztą korzystać nie tylko z pomidorów, ale z wszelkich świeżo zebranych warzyw i owoców: ziemniaków, śliwek, jabłek, grzybów, orzechów i wielu, wielu innych, których nie trzeba szczególnie przedstawiać. O niektórych jednak warto przypomnieć. Takim nieco zapomnianym i niedocenionym późnojesiennym owocem jest aronia, którą możemy zbierać nawet w czasie pierwszych przymrozków. Mróz łagodzi nieco jej charakterystyczny, cierpki smak, który zawdzięcza zawartości polifenoli – substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki nim aronia m.in. działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi. Warto – zwłaszcza przed zimą i w czasie pandemii – wspierać swoje zdrowie i odporność za pomocą naturalnych składników dostępnych tuż za płotem, na wyciągnięcie ręki. 

Placki ziemniaczane z łososiem

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz, siekany koperek
200 g wędzonego łososia
100 g kremowego serka
3 łyżki bitej śmietany
szparagi do przybrania
olej do smażenia

Na placki najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C, z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Zostawiamy na chwilę na sitku, zawieszonym nad miską, aby odpłynął z nich sok. Wodę odlewamy, a skrobię, która osadzi się na dnie miski, dodajemy do ziemniaków wraz z mąką ziemniaczaną, siekaną cebulą, jajkami oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i gdy będzie gorący, nakładamy łyżką ziemniaczaną masę, którą równomiernie rozkładamy, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron, na średnim ogniu, na złoty kolor. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Kremowy serek mieszamy z koperkiem i przyprawami, dodajemy delikatnie bitą śmietanę, dzięki czemu masa będzie delikatniejsza, o konsystencji musu. Śmietana nie może być słodka i powinna być świeżo ubita ze śmietany o zawartości tłuszczu 30-36%. Śmietany w spreju nie nadają się do tej potrawy, ponieważ są rzadkie i rozpuszczą się w serku, zamiast nadać mu puszystości.
Na wierzchu układamy plasterki wędzonego łososia i dekorujemy całość główkami gotowanych i wystudzonych szparagów.

Dżem aroniowo-jabłkowy

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

1 kg aronii
1 kg słodkich jabłek
cukier – opcjonalnie
do smaku
przyprawy korzenne:
cynamon, goździki,
kawałek imbiru

Aronię myjemy i czyścimy – usuwamy liście, gałązki i szypułki. Jeśli mamy owoce nieco zwiędnięte czy podeschnięte, dobrze jest zostawić je na 1-2 godziny w wodzie, aby odzyskały jędrność. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i razem z aronią dodajemy do garnka o grubym dnie. Dolewamy nieco wody i dodajemy cukier, jeśli potrzebujemy. Całość doprawiamy też przyprawami korzennymi: zmielonym cynamonem i goździkami, a także zmiksowanym imbirem. Dżem gotujemy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Ciepły składamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Wiele osób lubi dosłodzić przygotowywane z niej przetwory albo skomponować je ze słodkimi, dojrzałymi owocami, jak jabłka czy śliwki. – Można również dodać owoce świdośliwy (zbieramy ją jednak nieco wcześniej), bliskiej kuzynki aronii, która ma te same właściwości co aronia, ale jest bardzo słodka. Dodatek słodkich owoców z powodzeniem zastąpi cukier. Proponuję też dodać do dżemu trochę kwasku cytrynowego, wtedy będzie bardziej kwaskowaty, bardzo smaczny. Dobry jest też dżem tzw. orientalny z dodatkiem korzennych i nieco ostrych przypraw, jak np. chilli, imbiru, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, które drażnią ścianki żołądka, powodując ich mocniejsze ukrwienie, co ułatwia i przyspiesza wchłanianie – radzi profesor Iwona Wawer, kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, jeden z największych znawców aronii w naszym kraju.

Pomidory faszerowane rodzynkami

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

4 pomidory
15 dkg ugotowanego ryżu
łyżka rodzynek
posiekana cebula
łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
sól, cukier, pieprz
– do smaku

Pomidory umyć, osuszyć, odkroić wierzchy, delikatnie wydrążyć. Oprószyć w środku solą i położyć na ręczniku papierowym odciętą stroną do dołu. Miąższ przetrzeć przez sitko albo zmiksować. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać zmiksowany miąższ, ryż, umyte rodzynki, posiekane migdały, szafran i pozostałe przyprawy. Pomidory wypełnić farszem, przykryć „czapeczką”, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Zupa ze świeżych pomidorów

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

1 kg dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 l bulionu warzywnego
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szkl. listków świeżej bazylii
3 łyżki oliwy
1 opak. mozzarelli
cukier, sól, pieprz
– do smaku

Pomidory obrać ze skórki (obieraczką lub zalać na chwilę wrzątkiem i zdjąć skórę), odpestkować i pokroić w kostkę. Paprykę również posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smażyć, mieszając, przez ok. 10 min. Następnie dodać pomidory i smażyć kolejne 10 min. Dodać wywar oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Przykryć i gotować przez ok. 15 min. Zdjąć z ognia i dodać bazylię. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksować.

Podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem kawałków mozzarelli lub bardziej po polsku – z makaronem.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.