PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Brukselka niejedno ma imię

Brukselka niejedno ma imię

Autor:

Dodano:

Tagi:

Brukselka to warzywo nieco zapomniane. Jadamy ją głównie w zupach i polaną stopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Trochę nudno. Czy można oswoić brukselkę?



Brukselka, zwana inaczej kapustą brukselską, to krzyżówka kapusty głowiastej i jarmużu. Podobnie jak kapusta i inne warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł) zawiera przeciwutleniacze, ma zatem właściwości antynowotworowe. Kwas foliowy znajdujący się w brukselce przyda się przyszłym rodzicom i to już na etapie przygotowań do ciąży. Witamina C wspomaga odporność, a magnez, wapń i potas regulują pracę serca oraz ciśnienie krwi. W brukselce znajdziemy też witaminę K, która ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Ze względu na niski indeks glikemiczny (15 surowa, 20 gotowana) będzie dobrym wyborem dla diabetyków i osób odchudzających się, co potwierdza również jej niska kaloryczność (surowa – 43 kcal, gotowana – 36 kcal). 

Same zalety? Prawie. Gotowana brukselka, podobnie jak jej kuzynka kapusta, może powodować wzdęcia i gazy, co chorobą nie jest, ale bywa niezbyt komfortowe. Ograniczyć spożycie brukselki powinny natomiast osoby cierpiące na dolegliwości tarczycy, ponieważ zawiera ona siarkocyjaninę utrudniającą wchłanianie się jodu.

Jak oswoić brukselkę? Warto poszukać przepisów, w których kluczem do sukcesu będą dodatki oraz sposób gotowania. A jak przygotowywać brukselkę, aby była smaczna i zachowała jak najwięcej witamin? Najlepiej gotować ją na parze albo 3-4 min we wrzątku. Można też podawać brukselkę na surowo jako składnik surówek.

Wiele osób zniechęca gorzkawy smak gotowanych kapustek. Tę niedogodność można prosto wyeliminować, dodając do wody, w której gotujemy brukselkę, kilka łyżek mleka. Pomoże również gotowanie brukselki bez przykrycia. Wydzielające się podczas gotowania związki siarki będą mogły się wtedy swobodnie ulotnić i warzywo ich nie wchłonie. Gotowanie brukselki bez przykrycia niesie ze sobą kolejną niedogodność w postaci nieprzyjemnego zapachu. Ten jednak wyeliminujemy –  podobnie jak podczas gotowania kalafiora – dodając do garnka kawałek chleba.  

1. Brukselka z boczkiem, żurawiną i orzechami pekan 

  • 0,5 kg brukselki
  • 20 dkg wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plasterki
  • 0,5 szkl. orzechów pekan
  • 0,3 szkl. suszonej żurawiny
  • przyprawy: oliwa, sól, zielony pieprz, miód, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda

Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy, aż zrobi się chrupiący. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Brukselki obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy na połówki. Podsmażamy kilka minut na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy boczek, aż brukselki zrobią się miękkie. Dodajemy ponownie boczek i podgrzewamy całość.

W tym samym czasie na innej patelni podgrzewamy orzechy. Gdy zrobią się ciepłe i zaczną wydzielać aromat, dodajemy 1-2 łyżki miodu. Czekamy chwilę, aż orzechy pokryją się miodem i przekładamy je do miski, w której będziemy podawać danie. Dodajemy brukselki z boczkiem. Przygotowujemy sos z 3 łyżek oliwy, ½ łyżeczki octu balsamicznego, ½ łyżeczki musztardy, 1 łyżeczki miodu, szczypty soli i pieprzu. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy suszoną żurawiną i podajemy na ciepło.

2. Brukselka w cieście piwnym  

  • 0,5 kg brukselki
  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. piwa
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kilku łyżek mleka. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4-5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody i studzimy.

Z mąki, piwa, mleka i jajka przygotowujemy ciasto. Miksujemy składniki, aby powstało jednolite, dość gęste, ale jeszcze lejące się ciasto. Jeśli jest za gęste, dodajemy trochę więcej piwa, jeśli za rzadkie – dosypujemy mąki. 

Wystudzone brukselki zatapiamy w cieście i smażymy na gorącym, dość głębokim oleju, aż przyrumienią się z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na ciepło jako dodatek obiadowy.

Przepis ten pochodzi z „Farmera” z lat 90. Podajemy więc składniki oryginalne, ale jednocześnie sugerujemy, że aby uzyskać bardziej wytrawną wersję potrawy, do ciasta można dodać tylko piwo (oczywiście, odpowiednio więcej). A jeśli zależy nam, żeby smak był bardziej łagodny, a ciasto przypominało naleśnik, to dodajmy samo mleko.

3. Sałatka ze śledziem i brukselką

  • 40 dkg brukselki
  • 2 filety śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 1 mały burak pieczony lub surowy kiszony 
  • sos majonezowo-jogurtowy
  • przyprawy: sól, pieprz

Jeśli mamy śledzie solone, to zostawiamy je do wymoczenia. Brukselki gotujemy krótko, odcedzamy i odstawiamy do osuszenia. Cebulę siekamy w kostkę, fasolę odsączamy z zalewy. Buraka kroimy dość drobno lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki sałatki mieszamy w dużej misce i polewamy sosem majonezowo-jogurtowym doprawionym do smaku solą i pieprzem. 

Połączenie brukselki ze śledziem znaleźliśmy również w wydaniach „Farmera” z lat 90. ubiegłego wieku. Uzupełnieniem sałatki, oprócz wspomnianych składników, były: żółty ser, majonez i natka pietruszki. Aby zaostrzyć nieco smak, można dodać jeszcze pokrojonego w półplasterki pora.

4. Purée z ziemniaków i brukselki z pulpecikami

  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 15 dkg boczku
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ½ szkl. bułki tartej
  • cebula
  • dodatki: olej do smażenia, mąka, mleko
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

 Stamppot to typowe danie jednogarnkowe, wywodzące się z kuchni holenderskiej. Podstawę stanowią ugotowane ziemniaki utłuczone z dodatkiem innych gotowanych warzyw, np. brokułów, brukselki, jarmużu czy kapusty kiszonej. Danie podaje się na zimno lub ciepło jako dodatek do kiełbasy i mięs z grilla lub w wersji obiadowej wraz z małymi, mięsnymi pulpecikami. 

Do mięsa mielonego (najlepsze będzie mięso mieszane) dodajemy przyprawy, posiekaną drobno cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, roztrzepane jajko i namoczoną wcześniej w mleku bułkę tartą – powinna napęcznieć i mieć konsystencję pasty. Mieszamy delikatnie całość. Nabierając masy na łyżkę, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące i smażymy na złotobrązowo na rozgrzanym oleju.

Brukselkę i ziemniaki gotujemy do miękkości. Boczek kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki i brukselki z dodatkiem boczku tłuczemy na papkę – tak jednak, aby nie była ona byt jednolita i dało się wyczuć oddzielne kawałki warzyw. 

Purée przekładamy do miski, a na wierzchu kładziemy usmażone klopsiki. Podajemy natychmiast.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.173.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.