PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ciekawa książka: Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka

Ciekawa książka: Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka Naukowe opracowanie tekstów przygotowali prof. Janusz Wojdalski i dr hab. Bogdan Dróżdż. MP

Do księgarń trafiła publikacja Wydawnictwa SGGW przedstawiająca zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne, biotechniczne i środowiskowe, wpływające na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.



  • W książce opisane są zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne, biotechniczne i środowiskowe, decydujące o wynikach funkcjonowania przedsiębiorstwa.
  • Publikacja ma charakter interdyscyplinarny.
  • Zawiera przykłady obliczeń przydatnych w analizie poszczególnych zagadnień.

Publikacja ma charakter interdyscyplinarny, a naukowe opracowanie tekstów przygotowali prof. Janusz Wojdalski i dr hab. Bogdan Dróżdż. 

Tematy inżynieryjno-produkcyjne obejmują zagadnienia związane z inżynierią: produkcji, rolniczą, mechaniczną oraz technologią żywności i żywienia człowieka. Zagadnienia nawiązujące do organizacji produkcji dotyczą planowania, projektowania, wdrażania systemów produkcyjnych oraz zarządzania nimi. 

Inżynieria systemów biotechnicznych to specjalistyczne urządzenia, maszyny czy procesy produkcyjne, funkcjonujące w środowisku. Zagadnienia środowiskowe skupiają się wokół problematyki użytkowania energii i wody, emisji zanieczyszczeń czy zagospodarowania odpadów.

Publikacja została podzielona na kilka rozdziałów. Na początku przedstawiono ogólną charakterystykę przetwórstwa rolno-spożywczego i jego podział na 21 branż. W kolejnym opisano szeroko procesy i operacje związane z mechaniczną obróbką żywności, przenoszeniem ciepła czy suszeniem. Przedstawiono zagadnienia związane z myciem urządzeń i utrzymywaniem higieny produkcji, pakowaniem produktów, magazynowaniem czy transportem.

Rozdział 4 to zagadnienia aparaturowe, produkcyjne i energetyczne. Znajdziecie tu charakterystykę urządzeń do mechanicznego rozdzielania układów niejednorodnych: pras czy wirówek. Zamieszczono tu również przykłady obliczeń procesów cieplnych i wymienników ciepła, właściwości powietrza wilgotnego i z zakresu suszarnictwa. Na przykładzie branży mięsnej przedstawiono przegląd urządzeń i technologii tam stosowanych. Następnie scharakteryzowano zakład przetwórstwa rolno-spożywczego jako miejsce przemian i użytkowania energii, podając czynniki wpływające na jego energochłonność, efektywność energetyczną produkcji i zużycie wody.

W rozdziale 5 scharakteryzowano biogospodarkę, jako strefę działalności obejmującej produkcję i przetwarzanie odnawialnych surowców oraz przemiany powstające w procesie przetwarzania odpadów w produkty, takie jak: żywność, bioprodukty, pasze, bioenergia.  Omówiono surowce stosowane w produkcji bioetanolu i estrów metylowych kwasów tłuszczowych, przetwarzanie nasion oleistych na cele energetyczne oraz produkcję biogazu rolniczego.

Publikacja została wydana nakładem Wydawnictwa SGGW. Recenzentami książki byli dr hab. Joanna Piepiórka-Stepuk oraz prof. Kazimierz Zawiślak. Duża liczba cytowanych w książce publikacji może ułatwić czytelnikom dotarcie do szczegółów poruszanych zagadnień i poszerzenia informacji. 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.96.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array