PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy Polacy chcą sięgać po jagnięcinę?

Czy Polacy chcą sięgać po jagnięcinę? fot. pixabay

Do baraniny Polacy zniechęcili się w czasach PRL-u. Wtedy na nasze stoły trafiało mięso ze starych owiec, które były hodowane głównie dla wełny. Rozkoszy podniebienia z tego nie było – mówiąc krótko. A dziś? Czy Polacy w ogóle znają jagnięcinę i chcą po nią sięgać? Aby to sprawdzić, NIKiDW w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, rozpoczął próbę badawczą, której elementem jest ankieta konsumencka.



Mięso jagnięce uważane jest przez uznanych szefów kuchni za bardzo atrakcyjne pod względem kulinarnym. Można z niego przygotować wiele smacznych potraw, wykorzystując różne techniki kulinarne. Jagnięcinę można dusić (comber, udziec z kością, karczek, łopatkę, żeberka, jagnięcinę bez kości), piec (udziec, mostek z kością lub bez, karkówkę, łopatkę, żeberka, mięso mielone) i smażyć (kotlety z combra lub udźca z kostką, karkówkę, żeberka, chude mięso bez kości). Z mięsa jagnięcego można przyrządzać nie tylko kotlety, sznycle, steki, szaszłyki i pieczenie, ale również gotować na nim zupy, a po zmieleniu wykorzystać jako dodatek m.in. do pierogów, kołdunów, dań dla małych dzieci, a także białych kiełbas.

Warto wypróbować różne dania z jagnięciny, w tym pilawy, zapiekanki, potrawy półmięsne (np. nadziewane warzywa) oraz potrawy regionalne (jak np. kebab, mussaka, chinkał). Możliwości jest naprawdę wiele. Dania z jagnięciny doskonale komponują się zarówno z ziemniakami (gotowanymi, pieczonymi), jak i ryżem, kaszą czy pieczywem.

Ale czy Polacy w ogóle sięgają po jagnięcinę? Aby to sprawdzić, w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska NIKiDW rozpoczął próbę badawczą, której elementem jest ankieta konsumencka.

Oczywiście każdy – kto ma dostęp do internetu - może w niej wziąć udział. Wypełnienie ankiety zajmuje niecałe 2 minuty. A więc zachęcamy – ankieta dostępna jest po kliknięciu na ten link:

https://tinyurl.com/y4pyqjqj

W latach osiemdziesiątych Polska była znana z hodowli owiec. Wtedy ich pogłowie wynosiło 5 milionów, stąd powiedzenie: „Kto ma owce, ten ma co chce”. Dziś rynek gastronomiczny w Polsce opanowany jest zaś przez jagnięcinę nowozelandzką, głęboko mrożoną, a ostatnio także brytyjską. NIKiDW chce to zmienić – stąd Inicjatywa Jagnięcina Podhalańska.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.