Sos BBQ z butelki zawiera mnóstwo niezbyt zdrowych dodatków, których możemy uniknąć, jeśli przygotujemy go we własnej kuchni. To nic trudnego. Trzeba tylko wybrać dobre składniki, nie żałować ich i poświęcić chwilę na przygotowanie. Własny sos możemy przygotować według własnych upodobań i potrzeb, np. ograniczyć lub zwiększyć ilość cukru, śliwek, octu czy sosu tabasco. Spokojnie, bez tych składników sos się uda, będzie tylko bardziej słodki lub wytrawny.

Sos BBQ - składniki

0,5 kg mięsistych pomidorów

garść suszonych śliwek

1 ząbek czosnku

1 drobno posiekana szalotka

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka wędzonej papryki

5 łyżek powideł śliwkowych bez cukru

szczypta soli, kilka kropel sosu tabasco

2 łyżka oleju rzepakowego

Sos BBQ - przygotowanie

Na olej zeszklić cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usuną pestki, pokroić na mniejsze kawałki i razem ze śliwkami, cukrem, sosem sojowym i przyprawami dodać na patelnię. Gotować ok. 20-30 minut, aż składniki się połączą, a woda zawarta w pomidorach nieco odparuje. Pod koniec dodać powidła – całość zblendować i doprawić solą oraz sosem tabasco. Można zapasteryzować w słoiczkach lub przechowywać w lodówce.