PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dzyndzałki z Durąga najlepsze w Bitwie Regionów!

Dzyndzałki z Durąga najlepsze w Bitwie Regionów!
Oto dzyndzałki!, fot. YT Bitwa Regionów

Już sama nazwa nieźle brzmi: dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych jadalnych ziół w dwóch sosach. Potrawa przygotowana przez panie z KGW w Durągu, woj. warmińsko-mazurskie, wygrała tegoroczną Bitwę Regionów, konkurs dedykowany KGW.



„Bitwa Regionów” to konkurs organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich wpisanych do rejestru prowadzonego przez ARiMR oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Konkurs początkowo nosił nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. Po raz pierwszy odbył się w 2015 r. w Chojnicach. W 2017 r. KOWR kontynuował konkurs kulinarny, a rok później zyskał on zasięg krajowy.

Tegoroczny, VI finał tej rywalizacji, który towarzyszył Ogólnopolskim Dożynkom Jasnogórskim i Krajowej Wystawie Rolniczej, odbył się 4 września br. w Częstochowie. Do tegorocznej edycji zgłosiło się 618 drużyn.

A co to konkretnie są te zwycięskie dzyndzałki?

KGW Durąg, fot. KOWR
KGW Durąg, fot. KOWR

Jak opisują swoje danie Panie z KGW w Durągu: - Warmińsko-mazurska kuchnia, to dania proste, których receptury bazują przede wszystkim na lokalnych bogactwach. Perłą wśród mazurskich dań są potrawy z ryb. Bo cóż bardziej odda charakter kuchni krainy tysiąca jezior jak nie ryba? Smakowanie naszej potrawy będzie więc jak poszukiwanie pereł w muszli perłopława. Jest jednak różnica, u nas w każdym perłopławie–dzyndzałku odnajdziemy smak wędzonej sielawy, jednej z najsmaczniejszych i najbardziej cenionych ryb jeziorowych. Przepis na dzyndzałki na Mazury Zachodnie dotarł z Kresów Wschodnich. Nazwa nawiązuje do charakterystycznego kształtu pierogów posiadających na brzegach uszy, czyli dzyndzle. Dzyndzałki są od dawna jedną z najpopularniejszych potraw na Warmii i Mazurach. Z farszem eksperymentowano - pierogi na co dzień nadziewano kaszą, mięsem wołowym i gęsiną na święta, a także wędzoną rybą. Nasze dzyndzałki to wersja z wędzoną sielawą, ale nie tylko, bo farsz zawiera także kaszę, perłową mazurską.

Bitwa Regionów 2021, Częstochowa, fot. KOWR
Bitwa Regionów 2021, Częstochowa, fot. KOWR

Warto dodać, że w tegorocznej „Bitwie Regionów” - II miejsce przypadło KGW w Kowańczu „Sikoreczki”, woj. zachodniopomorskie, za potrawę Topinambur na boczku. Na III miejscu znalazło się KGW „Różanka” z Kaniewa, woj. kujawsko-pomorskie za Udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne: 5000 zł, 2000 zł i 1000 zł oraz nagrody rzeczowe.

W tegorocznej edycji przyznano również nagrodę w plebiscycie internetowym. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich z woj. opolskiego za prezentację dania: „Zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym”.

GRATULUJEMY!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.