Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. Ocet i przyprawy stanowią dodatki decydujące o konsystencji, smaku i mocy produktu. Niżej podajemy przepis podstawowy, którego moc i smak możemy modyfikować, zmieniając proporcje.

Musztarda - składniki

200 g nasion gorczycy

1 szkl. octu winnego lub jabłkowego

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 łyżka miodu (ewentualnie)

1 łyżka oleju

sól, pieprz – do smaku

Musztarda - przygotowanie

Przygotowując musztardę, możemy wybrać ciemne lub jasne nasiona gorczycy albo pomieszać jedne i drugie. Należy tylko pamiętać, że powinny być one świeże i niezwietrzałe.

Nasiona gorczycy wsypujemy do szklanej miski i zalewamy octem zagotowanym z winem (i ewentualnie łyżką miodu). Zostawiamy na kilkanaście godzin albo całą noc do napęcznienia. Następnie blendujemy nasiona gorczycy, dodajemy olej i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli musztarda jest zbyt gęsta, dolewam odrobinę wody. Jeśli zależy nam, aby musztarda zawierała całe nasiona gorczycy, część z nich odkładamy i dodajemy dopiero po zblendowaniu.