Okazuje się, że jagnięcinę, zwłaszcza tę podhalańską, można przyrządzić przynajmniej na 12 sposobów!
Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to kolejny projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w ub. roku.
Odkryć mięso jagnięce i baranie na nowo
Projekt polega na realizacji krótkich filmików pokazujących różne sposoby przyrządzana mięsa jagnięcego w wykonaniu gaździn z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
Odczarować jagnięcinę
Jego celem jest promocja tego góralskiego specjału jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale również pokazaniem możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, różnych smakach. Spoty będą realizowane w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z wykorzystaniem przedmiotów używanych podczas codziennego przygotowywania posiłków, jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi czy rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.
Czy Polacy chcą sięgać po jagnięcinę?
Każdy filmik, oprócz prezentacji zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych przepisów na dania z jagnięciny będzie okraszony barwnymi opowieściami o regionie, jego tradycjach i obyczajach. Tak, jak Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelska charakteryzuje duża różnorodność osobowości, tak zostaną przedstawione rozmaite sposoby przyrządzania jagnięciny. Będzie więc i na ostro i na słono, na wesoło i na gorzko.
Ubój w gospodarstwie gwoździem do trumny owczarstwa?


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)