Czytając etykiety gotowych przetworów, widzimy, jak bardzo potrafią się różnić od siebie składem produkty o tej samej nazwie. W keczupie, który z założenia jest sosem pomidorowym, znajdziemy różne procenty pomidorowego wsadu, a ponadto dodatek cukru, konserwantów, różnych aromatów, i np. ... koncentratu z czarnej marchwi.

Skoro keczupy są tak różne, to warto przygotować jeszcze jedną, własną wersję tego sosu, do której dodamy to, co znamy i lubimy.

Domowy keczup - składniki

1 kg mięsistych pomidorów

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula lub 3 szalotki

3 ząbki czosnku

½ szkl. octu z czerwonego wina

przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziaren gorczycy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli, 3 goździki, szczypta cynamonu, kardamonu i nasion kolendry

kilka suszonych śliwek (ewentualnie)

3 łyżki miodu (ewentualnie)

Domowy keczup - przygotowanie

Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, umyć, obrać, jeśli skórka jest twarda (miękką można zostawić). Pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, suszone śliwki i połowę octu zmiksować, przełożyć do garnka o grubym dnia i gotować ok. 40 minut. Dodać resztę octu, przyprawy i miód i gotować przez kolejne 20 minut. Na koniec całość zblendować na jednolity krem i jeśli trzeba, jeszcze chwilę pogotować, aż woda odparuje i masa odpowiednio zgęstnieje. Jeszcze gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić je do góry dnem do czasu, aż ostygną. Przechowywać w spiżarni.

Moc i smak keczupu możemy regulować, dodając: miód (będzie bardziej słodki), więcej goździków, dodatkową szczyptę cynamonu i kardamonu oraz śliwki suszone (będzie bardziej korzenny z wędzonym aromatem), papryczkę chilli (jeśli potrzebujemy ostrości). Jeśli nie chcemy lub nie możemy spożywać cukru, spokojnie możemy pominąć miód i śliwki.