PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak zrobić zakwas na chleb - podpowiada Tadeusz Rolnik

Jak zrobić zakwas na chleb - podpowiada Tadeusz Rolnik Przepis na zakwas jest prosty, a jego podstawą jest mąka, woda i sól

W czasie kwarantanny wiele osób zaczęło piec chleb i bułki w domu, dlatego popyt na drożdże zdecydowanie wzrósł. A jak zrobić chleb na zakwasie? Swój przepis zdradza nam Tadeusz Rolnik, promujący akcję "Cała Polska piecze chleb".



Tadeusz Rolnik jest właścicielem ekologicznego gospodarstwa rolno-pasiecznego w Niebieszczynach. Jednocześnie, jest on inicjatorem i propagatorem akcji dot. pieczenia własnych bochenków chleba. Spotkaliśmy go w Olsztynku, gdzie na początku września odbył się BioTech - pierwsze spotkanie specjalistów z branży żywności wysokiej jakości. 

Pomysł na akcję "Cała Polska piecze chleb" zrodziła się, kiedy rolnik zaczął uprawiać prastare zboża i chciał sprawdzić, czy da się upiec chleb orkiszowy na zakwasie, bez dodawania drożdży. Jak mówi, nie sądził, że akcja nabierze takiego tempa, a hasło będzie tak rozpoznawalne. Do tej pory Rolnik rozdał już ok. 2 ton zakwasu - dostaje go każdy, kto go potrzebuje. Zakwas trafił nawet do USA, czy do Ekwadoru. Rolnik zauważa, że "stał się wręcz na wagę złota, gdy podczas pandemii zabrakło drożdży w sklepach, a wiele osób chciało upiec własny chleb". 

- Po zjedzeniu chleba wiele osób odczuwa dyskomfort, nie wiedząc dlaczego. Te wszystkie polepszacze czy składniki zapobiegające pleśnieniu, są dodawane bez umiaru i powodują szereg problemów ze strony układu pokarmowego. Ja uważam, że pożywienie powinno być lekarstwem. A zdrowy chleb, to nic innego jak woda, mąka i sól. Warto mówić o zdrowej żywności i podkreślać, jak wielkie znaczenie w życiu człowieka.

Rolnik podkreśla, że receptura na zakwas jest bardzo prosta. Oto jego przepis:

- Trzeba wymieszać szklankę wody z taką samą ilością mąki, dać trochę cebuli, ząbek czosnku i miodu. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zakwas trzeba trzymać w cieple. Chodzi o to, że temperatura podczas produkcji zakwasu i zaczynu pieczonego chleba nie może przekroczyć 40 stopni. Gdy jest temperatura poniżej 22 stopni fermentacja przebiega w sposób niewłaściwy. Najlepiej jeśli podczas produkcji temperatura jest na poziomie 37 stopni.

Na drugi, trzeci i czwarty  dzień zakwas trzeba dokarmić, a więc znowu dajemy trochę wody i mąki - ok. 2-3 łyżki. Za każdym razem zakwas trzeba mieszać i trzymać go ciągle w ciepłym miejscu. 

- Jak byśmy chcieli z tego zakwasu zrobić chleb, to trzeba dolać do niego ok. litr wody i dosypać mąki, tak żeby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Po 4-5 godzinach zaczyn zaczyna rosnąć, a następnie opada. Ten moment trzeba wyłapać i dodać do ciasta trochę mąki i soli i wyrobić ciasto. Po godzinie wkładamy ciasto do foremek i pieczemy.

Zachęcamy Was do przetestowania tego przepisu i upieczenia zdrowego chleba!

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.62.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.