PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Karp w panko z sosem tatarskim i coleslawem

Karp w panko z sosem tatarskim i coleslawem
Burger z karpiem według Grzegorza Łapanowskiego (fot. Agnieszka Sochal/studio Precle)

Autor:

Dodano:

Święta, święta i po świętach, a apetyt na karpia (i filet w zamrażalniku) pozostał. Dzięki pomocy znanego kucharza Grzegorza Łapanowskiego postaramy się temu zaradzić.



Propozycja na podanie karpia autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego polskiego kucharza, dziennikarza kulinarnego i przedsiębiorcy z sektora gastro, prezentuje się smakowicie, ale odbiega od wigilijnych standardów, dlatego znacznie lepiej sprawdzi się poza świątecznym sezonem. Burger z panierowanym karpiem smażonym w głębokim oleju na pewno zadowoli niejednego smakosza. Spróbujcie!

Karp w panko z sosem tatarskim i coleslawem

Składniki

4 domowe bułki do burgerów

1 filet z karpia

Panierka do karpia

mąka pszenna
jajko
1/2 szklanki panko lub bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz

Coleslaw

1/4 czerwonej kapusty (ok. 350 g)
1 mała marchewka pokrojona w zapałkę
1 szalotka pokrojona w zapałkę
szczypta soli, pieprzu, cukru
łyżka soku z cytryny
po łyżce posiekanego kopru i szczypiorku
4 łyżki majonezu

Składniki połączyć w misce i doprawić do smaku.

Sos tatarski

100 m majonezu
1/2 drobno posiekanej małej szalotki
1 łyżka drobno posiekanych kaparów lub marynowanych grzybów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz

Połącz składniki i ewentualnie dopraw do smaku odrobiną cukru, cytryny lub pieprzu.

Karp

Filet z karpia pokrój na 4-6 części, a następnie natnij gęsto w poprzek fileta od strony mięsa nie nacinając skóry (to trochę tak, jak nacinanie skóry piersi z kaczki, tylko głębiej). Tak przygotowane filety dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, jajku i panko lub w zwykłej bułce.
Kiedy wszystkie filety będą gotowe – smaż je w średnio rozgrzanym głębokim oleju tak długo, aż będą pięknie złociste i chrupiące. Wyłów, odsącz i delikatnie posól.

Podanie

Bułki przekrój na pół, posmaruj sosem tatarskim, ułóż na nich usmażoną rybę, a następnie surówkę. Przykryj drugą połówką i podawaj. Rozkoszne!

 

Publikacja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 95.217.144.245
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.