- Zgodnie z polskimi zaleceniami, najwięcej w naszej diecie powinno być warzyw i owoców, a zaraz za nimi - produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i dzieci. To właśnie kasza gryczana, kasza pęczak, kasza jaglana stanowią dla rozwijających się organizmów świetne źródło energii – do pracy umysłowej oraz fizycznej. Węglowodany złożone pod postacią kasz są „paliwem” do nauki, kreatywnych zabaw umysłowych oraz gry w piłkę czy jazdy na rowerze. Ponadto kasze gruboziarniste, w tym jęczmienna pęczak, gryczana lub jaglana są źródłem składników odżywczych – żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B – wyjątkowo ważnych w okresie rozwojowym. Zawierają także niezbędny dla prawidłowej perystaltyki jelit błonnik, który pozwala uniknąć często występujących u dzieci zaparć, spowodowanych spożywaniem diety wysoko przetworzonej, o małej zawartości włókna pokarmowego – wyjaśnia Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Pełnowartościowe śniadanie malucha
Śniadanie to pierwszy zastrzyk energii dla naszego organizmu w ciągu dnia. Ogromne znaczenie ma to zwłaszcza dla dzieci. Ważne jest nie tylko samo spożywanie śniadań, ale także to, co wchodzi w ich skład. Wprowadzając kasze do posiłków swoich pociech, warto wiedzieć także, który jej rodzaj będzie dla nich najlepszy.
Która kasza najlepsza?
Pod względem wartości odżywczych pierwsze miejsce należy do kaszy jaglanej, która jest źródłem żelaza, magnezu, cynku, krzemu oraz lecytyny wspierającej odporność, koncentrację i siłę naszych latorośli. Uznawana jest także za dobre źródło energii ze względu na długie uwalnianie węglowodanów. Z kolei kasze jęczmienna i gryczana, obok wielu witamin (witaminy E i z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez, potas, wapń, mangan cynk i krzem), zawierają także skrobię, która dostarcza organizmowi niezbędnej energii. Posiłki przygotowywane na bazie powyższych kasz są sycące, a jednocześnie lekkie, dlatego powinny znaleźć się w diecie małych sportowców i miłośników aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, którzy po wysiłku mają większe zapotrzebowanie na energię.
Kulinarne inspiracje
- Ważne, aby kasze wprowadzać do diety dziecka w smacznej postaci, dzięki czemu staną się bardziej lubiane. Można przygotować z nich sałatkę – zarówno ze znanymi dziecku warzywami, np. szpinakiem, grillowaną papryką, suszonymi pomidorami i dodatkiem białka, np. mozzarellą, fasolą lub gotowanym jajkiem. Świetnym pomysłem będzie także wersja na słodko – np. jaglanka z sezonowymi owocami i miodem. Kasza, po całonocnym namoczeniu (bez gotowania) i zmiksowaniu z wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego, może sprawdzić się również w postaci naleśników. Kasza podana z twarożkiem lub pastą typu hummus i pomidorkami koktajlowymi przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom – twierdzi ekspertka kampanii i dietetyczka Urszula Somow. – Kasza jaglana może być również składnikiem placuszków lub mini omletów zapiekanych z jajkiem i warzywami w formie od muffinków, które dziecko może zabrać jako drugie śniadanie do szkoły lub na wycieczkę. Smacznie, zdrowo i wygodnie! – dodaje ekspertka.
Komentarze