Oczywiście, nie pozbędziemy się z ciasta wszystkich kalorii – to niemożliwe, możemy jednak niektóre składniki zastąpić innymi (np. cukier – mniej kalorycznym ksylitolem) albo też postarać się o zdrowe dodatki. W przypadku tzw. chlebka cukiniowego, który przygotowywaliśmy podczas warsztatów Moc Polskich Warzyw pod opieką cukierniczki i dietetyczki Joanny Banad, atutem jest właśnie warzywna baza, co sprawdza się zwłaszcza w przypadku osób nieprzekonanych do tego warzywa albo do warzyw generalnie – a to bywa często przywarą najmłodszych. Jeśli nie udaje nam się przekonać dziecka do spożywania warzyw, może okazać się, że jedyną metodą będzie niewidoczne wkomponowanie ich w różnego rodzaju dania – od koktajli, musów, zup kremów przez różnego rodzaju pasty i pasztety aż po desery.

Ciasto cukiniowe – składniki

Ciasto

  • 380 g maki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 200 g roztopionego masła
  • 300 cukru (można zamienić na ksylitol)
  • 2 średnie cukinie starte na grubych oczkach
  • cukier z wanilią
  • 100 g suszonej żurawiny
  • maliny do podania

Lemon curd

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 ml soku z cytryny
  • 85 g zimnego masła
  • 160 g cukru

Ciasto cukiniowe – wykonanie

W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej jajka dokładnie roztrzepać z roztopionym masłem – aż powstanie jednolita emulsja. Jajka z masłem dodać do składników suchych razem ze startą cukinią i suszoną żurawiną. Wymieszać łopatką do połączenia składników i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 45 min w 170 st. Wystudzić, podawać z lemon curdem i malinami.

Gdy ciasto się piecze, czas przygotować lemon curd. Jajka dokładnie wymieszać z żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy krem zgęstniej, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.