Kwasy Omega 3, które zawiera m.in. olej rzepakowy, wpływają korzystnie na układ krążenia – obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, a podnoszą dobrego, poprawiają przepływ krwi (rozrzedzają krew) i sprzyjają stabilizacji pracy serca, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i pracę mózgu. Proponujemy zatem bombę zdrowych kwasów tłuszczowych – danie, w którym kumulują się kwasy Omega 3 pochodzące zarówno z ryb, jak i z oleju rzepakowego, który zawiera wysokie ilości tego składnika na tle innych olejów roślinnych.
Przepis na bombę Omega 3 zaproponował nam Szymon Czerwiński, mistrz kuchni i finalista V edycji programu Master Chef.
Składniki
150 g makaronu tagliatelle
200 g wędzonego łososia
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 cytryny
200 g serka mascarpone
pęczek świeżej pietruszki
pieprz i sól
Przepis
Na rozgrzanym oleju przesmaż krótko przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie dodaj pokrojonego w małą kostkę łososia. Smaż dosłownie przez 3 minuty. Do tak przygotowanej ryby dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że ryba może być słona.
Makaron Tagliatelle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – pamiętaj, aby wodę posolić dopiero, gdy się zagotuje. Tak ugotowany makaron al dente dodaj do przygotowanego sosu. Połącz ze sobą składniki.
Danie oprósz posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
Sprytna rada: do tego przepisu możesz użyć każdego makaronu, a serek mascarpone zamienić na serek kremowy, ale należy wtedy pamiętać, aby go wymieszać z 1/3 szklanki wody odlanej z ugotowanego makaronu.
Danie dobrze jest podać w towarzystwie kompozycji zielonych sałat skropionych olejowo-balsamicznym dressingiem.
Publikacja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych