Kwasy Omega 3, które zawiera m.in. olej rzepakowy, wpływają korzystnie na układ krążenia – obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, a podnoszą dobrego, poprawiają przepływ krwi (rozrzedzają krew) i sprzyjają stabilizacji pracy serca, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i pracę mózgu. Proponujemy zatem bombę zdrowych kwasów tłuszczowych – danie, w którym kumulują się kwasy Omega 3 pochodzące zarówno z ryb, jak i z oleju rzepakowego, który zawiera wysokie ilości tego składnika na tle innych olejów roślinnych.

Przepis na bombę Omega 3 zaproponował nam Szymon Czerwiński, mistrz kuchni i finalista V edycji programu Master Chef.

Składniki

150 g makaronu tagliatelle

200 g wędzonego łososia

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego 

1/2 cytryny

200 g serka mascarpone

pęczek świeżej pietruszki

pieprz i sól

Przepis

Na rozgrzanym oleju przesmaż krótko przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie dodaj pokrojonego w małą kostkę łososia. Smaż dosłownie przez 3 minuty. Do tak przygotowanej ryby dodaj serek mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że ryba może być słona.

Makaron Tagliatelle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – pamiętaj, aby wodę posolić dopiero, gdy się zagotuje. Tak ugotowany makaron al dente dodaj do przygotowanego sosu. Połącz ze sobą składniki.

Danie oprósz posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Sprytna rada: do tego przepisu możesz użyć każdego makaronu, a serek mascarpone zamienić na serek kremowy, ale należy wtedy pamiętać, aby go wymieszać z 1/3 szklanki wody odlanej z ugotowanego makaronu.

Danie dobrze jest podać w towarzystwie kompozycji zielonych sałat skropionych olejowo-balsamicznym dressingiem.

 

 

Publikacja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych