PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Lubuskie: Kolejna pozycja na liście produktów tradycyjnych z regionu

Lubuskie: Kolejna pozycja na liście produktów tradycyjnych z regionu fot. pixabay

Żeberka z dzika w pomidorach z miodem – to kolejna potrwa z woj. lubuskiego, która trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych. Łącznie znajdują się na niej 83 pozycje z tego regionu – poinformował Urząd Marszałkowski Woj. Lubuskiego.



- Tradycyjne smaki są ponadczasowe, a Lubuszanie coraz chętniej dzielą się swoimi przepisami, pokazując przy okazji, że nasz region posiada niezwykłe bogactwo smaków i aromatów - powiedział cytowany w komunikacie wicemarszałek woj. lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

Historia receptury na żeberka z dzika w pomidorach z miodem sięga 1944 r., kiedy to mieszkańcy Kresów Wschodnich zostali przeniesieni na Ziemie Zachodnie. Ludność ta przywiozła własne tradycje kulinarne. Przekazy kresowiaków wskazują dziczyznę jako główny surowiec dań mięsnych, a lasy Ziemi Lubuskiej mogły ten produkt zapewnić.

Dawniej żeberka z dzika w pomidorach z miodem najczęściej przygotowywane były przy okazji świąt oraz specjalnych okazji, takich jak spotkania rodzinne. Receptura ta jest przekazywana z pokolenia na pokolenie od wielu lat dzięki czemu do dzisiaj pozostała bez zmian.

Wniosek o zarejestrowanie przepisu na to danie został złożony przez właścicieli Gościńca u Deców z Karszyna gminie Kargowa.

Przygotowanie żeberek z dzika w pomidorach z miodem rozpoczyna się od posolenia mięsa i pozostawienia na dobę w chłodny miejscu. Następnie naciera się je marynatą z miodu spadziowego, swojskiego przecieru pomidorowego, octu spirytusowego, octu słodowego z jęczmienia, soli, pieprzu, cebuli, czosnku i czarnej melasy buraczanej.

Natarte żeberka zostawia się w marynacie na kolejną dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie żeberka układa się w foremkach kościami do góry i piecze w niskiej temperaturze około 80 st. C przez dwie godziny. Potem wyciąga się i obraca kośćmi w dół. Tak przygotowane żeberka piecze się jeszcze godzinę w wyższej temperaturze do zarumienienia.

Po wyjęciu z pieca, sos z żeberek zlewa na patelnię i odparowuje aż zgęstnieje, a w ostatnim momencie dodaje się do niego masło. Sosem polewa się żeberka i dekoruje świeżą natką pietruszki.

Podstawą wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych jest jakość lub też wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych od co najmniej 25 lat.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.97.64
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.