Według nowej tradycji Polacy lubią spędzać majówki przy grillu, co znajduje również potwierdzenie w rosnącym zapotrzebowaniu na mięso w tym czasie. Sezon grillowy zawsze cieszy producentów i sprzedawców, a konsumentom pozwala znaleźć pretekst do spotkania. Propozycji „wpadnij na grilla” nie trzeba zazwyczaj dwa razy powtarzać.

Co grillują Polacy?

Najchętniej grillujemy wieprzowinę w postaci kiełbasy, kaszanki, karkówki czy żeberek. Lubimy też steki wołowe, drobiowe piersi, nóżki i skrzydełka, a także ryby (łosoś, pstrąg, dorada) czy krewetki. Nie brakuje również amatorów grillowanych warzyw i owoców. Dobrze sprawdzają się za to szaszłyki łączące kilka smaków – np. kurczaka z ananasem czy wieprzowinę z papryką i cebulą.

Nie wystarczy jednak kupić mięso i rozpalić grilla, aby przygotowane przez nas potrawy były smaczne. Kluczem do sukcesu – przy dość krótkiej obróbce termicznej, jaką nam zapewnia grill – jest marynata.

Tajemnica udanej marynaty

Najważniejszy jest skład marynaty i czas marynowania – najlepiej robić to przez całą noc, czyli ok. 12 godzin, aby mięso wchłonęło niezbędne aromaty, skruszało i nabrało smaku.

Aby marynata spełniła swoje zadanie niezbędne są:

  • tłuszcz, który zapewnia przyprawom lepsze przenikanie do wnętrza i powoduje, że potrawa nie będzie sucha; najlepiej sprawdzi się tutaj olej ze względu na swoje cenne właściwości i wysoką temperaturę dymienia;
  • kwas (sok z cytryny, ocet) lub alkoholu (wino, piwo), któreż to dodatki powodują, że mięso kruszeje;
  • przyprawy nadające mięsu odpowiedni aromat.

Możemy skorzystać z gotowych marynat, jednak warto się pokusić o przygotowanie własnej – wtedy mamy pewność co do składu, a przyprawy wybieramy według własnego uznania lub porad doświadczonych kucharzy. Poszczególne rodzaje mięsa dobrze komponują się z określonymi dodatkami, np. wieprzowina, zwłaszcza karkówka, „lubi” tradycję – ostre przyprawy: cebulę, czosnek, paprykę oraz zioła prowansalskie, majeranek; do żeberek można dodać trochę miodu, a do drobiu – estragon lub tymianek. Krewetkom i innym owocom morza dobrze zrobi kąpiel w białym winie i szczypta natki pietruszki, a ryby potrzebują sporo cytryny i trochę czosnku. To oczywiście spore uproszczenie, warto próbować, eksperymentować i testować własne połączenia.

Poniżej propozycje kolorowych szaszłyków.

Karkówka z ananasem

Składniki

0,5 kg karkówki

200 g boczku wędzonego

ananas

marynata:

3 łyżki musztardy

2 łyżki miodu

3 łyżki oleju

0,5 szkl. piwa

1 łyżka sosu sojowego

Przyprawy: po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, 3 ząbki czosnku, zmiażdżone ziarno jałowca

Sposób wykonania

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (kawałki powinny być spore). Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej mięso i wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Przed grillowaniem przygotowujemy szaszłyki, nadziewając na przemian zamarynowane kawałki karkówki, plastry wędzonego boczku i kawałki ananasa. Szaszłyki najlepiej przygotować jakiś czas przed grillowaniem, aby mięso wyjęte z lodówki osiągnęło temperaturę pokojową.

Szaszłyki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 6-8 min z każdej strony.

Drobiowo-warzywne szaszłyki

Drobiowo-warzywne szaszłyki (fot. Pixabay)
Drobiowo-warzywne szaszłyki (fot. Pixabay)

Składniki

2 piersi z kurczaka

1 wąska cukinia

1 papryka

250 g pieczarek

Marynata:

8 łyżek oleju

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki miodu

1 posiekana cebula/szalotka

przyprawy: 2 łyżeczki estragonu, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego

Sposób wykonania

Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do marynaty. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Przed przygotowaniem szaszłyków wyjmujemy mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy, dodajemy szczyptę wędzonej papryki i skrapiamy oliwą. Na patyczki nadziewamy na przemian mięso i warzywa. Oddzielnie przygotowujemy warzywne szaszłyki.

Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 5-8 min z każdej strony.