PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nalewka "made in Farmer"

Nalewka "made in Farmer"
Nalewka już... pracuje, fot. farmer.pl

Autor:

Dodano:

Tagi:

Orzechy włoskie z własnego podwórka, miód z własnej pasieki i syrop na nalewkę gotowy. Teraz wystarczy dolać spirytusu, zamieszać i czekać.



Nalewka prawie gotowa, bo teraz nabiera mocy, jak mawiają znawcy tematu. W każdym bądź razie, baza dla nalewki udała się wyjątkowo, przyszła na dodanie do niej organicznego rozpuszczalnika, jakim jest spirytus. 

Pamiętacie? Radosław Iwański i Wojciech Konieczny, czyli naczelny Farmera i jego wice postanowili wykorzystać własne zasoby przyrody, no bo, co mają się marnować, skoro natura je dała i wyprodukować co nieco. 

Na początku lipca zielone orzechy włoskie pokrojone zostały w tzw. dwójki lub czwórki, a następnie zalane miodem.

Orzechy skąpane w miodzie puściły sok, by po miesiącu kąpać się w spirytusie. Obecnie wszystkie składniki "gryzą się".

Na tym nie koniec. Nasz trunek nabiera mocy, dajmy mu kilka tygodni, niech jej nabierze.

W kolejnym etapie produkcji domowej nalewki z orzechów włoskich i miodu wkroczymy z "ciężkim sprzętem". Jakim? Dowiecie się niebawem. 

Pamiętajcie, tylko od Was samych zależy, jaką nalewką chcecie się rozkoszować. Ważne, żeby wiedzieć, jakie jest w niej procentowe stężenie alkoholu. Zmierzymy. 

Do zobaczenia za miesiąc. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • baca56 2021-08-09 18:17:53
    Nie żebym się czepiał, dobra domowa nalewka jest grzechu warta, sam czasami praktykuję, ale: 1. Nalewka w miarę upływu czasu nie nabiera mocy - nawet jeśli zawiera dające się sfermentować cukry (np. miód), to i tak zalanie spirytusem taką fermentację uniemożliwi. Jest nawet odwrotnie - następuje wyrównanie stężenia spirytusu w całości nastawu, litr spirtu 72% plus litr wiśni 0% da po jakimś czasie nalewkę 36%. Po drugie: anglojęzyczny termin "made in" oznacza dosłownie "zrobiono w". Czyli w Polsce, w Chinach, ewentualnie w Burgundii. Natomiast jeśli coś zostało zrobione przez jakiś "niegeograficzny" podmiot, używa się formuły "by" - "przez" (np. "by Ann" w przypadku znanej celebrytki ). Zatem - made by Farmer. Płyny "made in farmer" raczej nie nadają się do picia, najwyżej ewentualnie do wytrawiania stali lub trucia robactwa, zwłaszcza w poniedziałek rano ... ............................... Kocham "Farmera", ale błędy będę Wam wytykał.
    • Zenek 2021-08-10 09:20:14
      :) :) :)
    • tomek 2021-08-10 09:26:37
      @baca56 - wydaje mi się że nie do końca masz rację. Made in Farmer, czyli zrobione w Farmerze (w redakcji Farmera), czyli może być to prawidłowa forma. Jeśli byłoby przez farmera jako osobę - to owszem byłby to błąd.
      • nie do końca rozumiem... 2021-08-12 18:52:46
        To w redakcji Farmera pędzą? Coś dziwnie tłumaczysz. Baca napisał, że nie bardzo się znają na fermentowaniu, przynajmniej nie wszyscy...
  • rolnik 2021-08-09 15:19:01
    Robie co roku , zalewam spirytusem , bez miodu, po roku najlepsza
    • Łukasz 2021-08-10 15:09:01
      Po jakim czasie odcedzic? Bo moja ciągle skapana w orzechach. Już od lipca :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.204.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.