Firma Sustainable Foods z Nowej Zelandii zapowiada, że na początku 2021 r. wprowadzi na rynek nowe roślinne "mięso" na bazie konopi, które smakiem będzie przypominało kurczaka.
Firma ma już w ofercie produkty pochodzenia roślinnego, które produkowane są jako zamienniki mięsa, w tym kiełbaski czy hamburgery. Niektóre z nich zawierają nasiona konopi jako dodatek, ale w nowym produkcie konopie będą użyte jako baza, główny składnik. Ten analog mięsa ma być sprzedawany pod marką The Craft Meat Co.
Sustainable Foods informuje, że roślinne "mięso" smakiem przypomina kurczaka i zawiera dużo białka, błonnika i wiele innych składników odżywczych, co sprawia, że produkt jest bardziej wartościowy niż tradycyjne mięso. Produkt ma być oparty na naturalnych składnikach, przetworzony w minimalnym stopniu, a jednocześnie dostępny dla każdego.
Przedstawiciel firmy, Kyran Rei, powiedział: Zdrowie i zrównoważony rozwój muszą być przystępne cenowo, tylko w ten sposób umożliwimy szerokie spożycie i dokonamy zmiany.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)