PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pełnia sezonu - letnie przepisy kulinarne

Pełnia sezonu - letnie przepisy kulinarne Sezonowość to dla wielu z nas również czar wspomnień – smaki dzieciństwa, kiedy jeszcze wszystko nie było tak powszechnie dostępne o każdej porze roku

Autor: Anna Kamińska

Dodano: 05-07-2020 06:57

Tagi:

Lato – sezon sezonu. Właśnie teraz sezonowość, o której tak wiele się ostatnio mówi, najkonkretniej wypełnia się treścią.



Przed pandemią wiele restauracji kusiło autorską kuchnią sezonową. Menu zmieniało się wraz z porą roku, a szef kuchni nie wchodził dwa razy do tej samej rzeki – każdy sezon był inny, a dania oryginalne. Sezonowość stała się modnym hasłem. 

Pytanie tylko, czy dobrze ją nadal rozumiemy i czy nieco nam nie spowszedniała? Bo sezonowość to coś więcej niż tylko świeże warzywa i owoce. To także filozofia i sposób spojrzenia na świat – radość oczekiwania. Co roku czekamy na nowe, które dobrze znamy. Im jesteśmy starsi, tym lepiej znamy harmonogram natury i niecierpliwiej oczekujemy na wszystkie nowości, którymi częstują nas pola i ogrody. Niestety, obecnie z racji dobrobytu, konkurencji na rynku i powszechnej dostępności towarów granice sezonów mocno się rozmyły. Pomidory, maliny i truskawki możemy kupić w zimie w prawie każdym dużym (a często i małym) sklepie. Czy korzystamy z „zimowych nowalijek” i czy nam smakują? To już zupełnie inna sprawa, ale mamy taką możliwość, więc oczekiwanie traci moc.

Sezonowość to dla wielu z nas również czar wspomnień – smaki dzieciństwa, kiedy jeszcze wszystko nie było tak powszechnie dostępne o każdej porze roku. Czekaliśmy na pierwsze wiosenne rzodkiewki, młode marchewki, botwinkę; letni smak świeżych truskawek, arbuzów, czereśni, młodych ziemniaków i nabrzmiałych słodyczą, dojrzewających jesienią śliwek, brzoskwiń, jabłek, gruszek tak, jak dziś jeszcze czekamy na wigilijnego karpia, barszcz z uszkami, makiełkę, kutię czy wielkanocną paschę. Właściwie moglibyśmy przygotowywać te dania o każdej porze roku – bo produktów nie brakuje – często jednak rezygnujemy z tego właśnie po to, aby nie psuć sobie kulinarnej magii świąt. 

Może warto również podobnie spojrzeć na sezonowość? Uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na świeże owoce i warzywa, prosto z własnego ogrodu, nabierające najgłębszej słodyczy i witamin w słońcu? Teraz zaczyna się ten najlepszy czas, szczyt sezonu i pełnia smaku. Grzech nie skorzystać.

Frittata z bobem i porzeczkami

  • 5 jajek
  • 1 szkl. młodego bobu
  • garść czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • szczypta soli
  • do smażenia:
    1 łyżeczka masła,
    1 łyżka oleju

Do przygotowania frittaty będziemy potrzebować patelni, która może być używana zarówno na kuchni, jak i w piekarniku. Koniecznie musimy to sprawdzić, aby nie zepsuć dania i sprzętu. W ostateczności możemy przygotować frittatę na zwykłej, zewnętrznej patelni, tak jak omlet. Musimy się jednak liczyć z tym, że takim przypadku góra nie zetnie się dobrze, jak podczas zapiekania.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ustawiamy grzanie góra-dół lub termoobieg.

Bób gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.

Jajka mieszamy z przyprawami i koperkiem. Dodajemy obrany bób.

Masło i olej rozgrzewamy na patelni. Gdy tłuszcz będzie mocno ciepły, ale nie zacznie się palić, wylewamy na patelnię masę jajeczną z bobem. Na wierzch wysypujemy umyte i osuszone porzeczki. Smażymy chwilę tak, aby omlet ściął się na dole, ale nie przypalił.

Po kilku minutach przekładamy patelnię do piekarnika i zapiekamy w 180°C przez ok. 15 min, korzystając z funkcji termoobiegu lub grzania górnego, czyli grilla.

Frittata jest gotowa, gdy wierzch się zetnie i lekko przyrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, a następnie kroimy danie w ósemki i podajemy na ciepło z dodatkiem lekkiej sałaty doprawionej sosem winegret. Frittata będzie również dobra na zimno jako przekąska lub dodatek do kanapek.

Makaron z cukinii z pesto

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • 2 młode cukinie
  • 1 opakowanie twardego sera feta
  • 1 pomidor
  • ½ słoiczka pesto
  • łyżka sezamu

W dużym garnku gotujemy wodę. Cukinię myjemy i kroimy w podłużne paski za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw lub narzędzia, które służy do krojenia warzyw w słomkę, czyli w tzw. technice julienne. 

Makaron z cukinii wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez chwilę, dosłownie 1-2 min. Dobrze odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy pesto, pokrojonego w kostkę pomidora i pokruszony ser. Mieszamy delikatnie, żeby nie uszkodzić cienkich nitek cukinii.

Nakładamy na talerze. Posypujemy na wierzchu sezamem i przybieramy świeżą bazylią. 

Owsiane crumble z czereśniami

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
  • tyle owoców, ile pomieści naczynie do zapiekania
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Wybieramy naczynie do zapiekania o standardowej wielkości. Na dnie układamy wybrane owoce, np. czereśnie, wiśnie (oczywiście drylowane), jagody, maliny, truskawki, rabarbar, jabłka, śliwki. Możemy też przygotować deser w kilku mniejszych miseczkach jako oddzielną porcję dla każdej osoby. Wierzch posypujemy owsianą kruszonką. 

Masło rozpuszczamy. Płatki owsiane kruszymy w malakserze, żeby zrobiły się drobniejsze. Dosypujemy do nich cukier i cukier wanilinowy. Zalewamy rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy ręką, aż powstanie kruszonka. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodajemy więcej pokruszonych płatków lub mąki. Możemy też przygotować tradycyjną kruszonkę z mąki, cukru i masła. 

Owoce pod kruszonką zapiekamy przez ok. 30 min, w temperaturze 180-200°C, aż się ładnie przyrumienią z wierzchu.

Podajemy na ciepło, najlepiej z kulką waniliowych lodów na wierzchu.

Sałatka  z arbuzem i fetą

  • kilka plastrów arbuza
  • 1 opak. twardego sera feta
  • garść oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków świeżej mięty
  • łyżka płynnego miodu
  • czarny pieprz
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Tego typu sałatka świetnie się nadaje jako uzupełnienie grillowego stołu w ogrodzie. Może też zastąpić obiad w upalne dni. Świeżość i słodycz arbuza są tutaj ciekawie przełamane ostrością cebuli i pieprzu oraz dopełnione słonym smakiem fety. Ta kompozycja, mimo iż na pierwszy rzut oka nietypowa, jest bardzo udana. W lipcowym ogrodzie możemy jednak śmiało poszukać inspiracji do własnych odkryć kulinarnych. 

Ser feta kroimy w kostkę, arbuza również i usuwamy pestki z miąższu. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w dużej misce. Po wierzchu posypujemy świeżą miętą, polewamy miodem i oprószamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Marcin 2020-07-06 08:34:30
    Bardzo apetyczne. Mniam :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.107.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.