PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Piekło w gębie - przepisy kuchni meksykańskiej

Piekło w gębie - przepisy kuchni meksykańskiej
Typowe przekąski kuchni meksykańskiej, fot. Shutterstock

Jeśli któryś ze znajomych zaczyna nagle narzekać, że polskie potrawy są mdłe, podczas obiadu rozpaczliwie rozgląda się w poszukiwaniu chili, a gdy je znajdzie – sypie do wszystkiego, poczynając od rosołu, a na czekoladzie kończąc, to znak, że niedawno wrócił z Meksyku.



Kuchnia meksykańska jest aromatyczna, ostra i stara jak świat. I ma na to papiery. W 2010 r. trafiła na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako wzorzec kulturowy obejmujący techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków, tuż obok tradycyjnych meksykańskich obchodów Dnia Zmarłych wpisanych na tę listę w 2003 r.

Nasze europejskie kubki smakowe, nieprzywykłe na co dzień do tak mocnych doznań, szybko się jednak do nich przystosowują. Meksyk smakuje i po powrocie zaczyna nam brakować piekielnego ognia w przełyku. Dla wszystkich stęsknionych za Meksykiem i tych, którzy chcą go dopiero popróbować, proponujemy przegląd pikantnych smakołyków.

W kuchni meksykańskiej wiele dań zaczyna się od tortilli – cienkich placków z mąki kukurydzianej, które stanowią bazę. Najpopularniejsze są nachos – pieczone, chrupiące kawałki tortilli.

Tortille można też przełożyć serem z wybranymi dodatkami i zapiec – wtedy nazywa się quesadilla. Nadzienie szczelnie zawinięte w tortillę i zapieczone w formie paczuszek to buritto. W Meksyku spotkamy też wiele innych pieczonych wersji tortilli z dodatkami. Chilaquiles to zapiekanka z kurczakiem, cebulą, śmietaną i ostrym sosem (salsa verde), a enchilada to zwinięte tortille, wypełnione nadzieniem, zalane sosem i zapieczone z serem, tacos zaś – chrupiące muszle (powstałe, oczywiście, na bazie tortilli) wypełnione farszem. Możliwości jest wiele.

Nadzienie to zazwyczaj połączenie mięsa drobiowego lub wołowego z warzywami, zwłaszcza takim, jak pomidory, papryka, cebula, awokado, czerwona fasola i kukurydza. Do tego podaje się ostre sosy, z których najbardziej znane są salsa i guacamole. Wołowina często występuje w postaci gęstego, aromatycznego, mięsno-pomidorowego sosu z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy i oczywiście chili. To nic innego jak znane meksykańskie chili con carne, które może stanowić wypełnienie tortilli lub wystąpić jako samodzielne danie, np. z dodatkiem ryżu.

A chili? Chili dodajemy do wszystkiego, nawet do czekolady, z którą bardzo dobrze się komponuje, wydobywając jej aromat. Stąd popularność czekolady pitnej doprawionej szczyptą chili czy ciast czekoladowych z dodatkiem tej przyprawy. Zresztą to połączenie sprawdzi się też znakomicie w potrawach wytrawnych, czego znakomitym przykładem jest słynny meksykański kurczak w sosie czekoladowy. A zatem smacznego i niech moc chili będzie z Wami.

Mole poblano – kurczak w ostrym sosie czekoladowym

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

2 kg udek kurczaka

sól
sos czekoladowy:
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki, kawałek cynamonu i ½ łyżeczki mielonego, 1 łyżeczka nasion z kolendry, ½ łyżeczki soli morskiej, 1 łyżka cukru
4 suszone papryczki chili i 1 świeża (bez pestek)
4 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki sezamu
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 szklanki bulionu drobiowego
1/2 przecieru pomidorowego
garść rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

Udka kurczaka posolić, umieścić w zamykanym naczyniu lub rękawie i upiec na złoto.
Podczas gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną na plasterki cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy – anyż, goździki, cynamon, kolendrę i papryczki chili. Smażyć kilka minut, następnie dodać połowę bulionu i gotować przez ok. 15 min.

Na suchej patelni podsmażyć orzeszki, migdały i sezam. Przesypać do gotujących się przypraw. Dodać resztę bulionu, mielony cynamon, rodzynki sól i cukier i gotować przez kolejne 15 min. Odstawić z ognia na pół godziny.

Wyjąć twarde przyprawy: cynamon, anyż i goździki i zmiksować całość. Dodać przecier pomidorowy, czekoladę i kakao – gotować przez ok. pół godziny i ponownie zmiksować.
Upieczone kawałki kurczaka podawać z dodatkiem ryżu, polane sosem i posypane sezamem.

Quesadillas z salsą

tortille:

3 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
salsa:
5 pomidorów
3 cebule
1 zielona papryczka chili
garść posiekanej kolendry
sok z limonki
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
pól i pieprz cayenne do smaku
nadzienie:
po 1 puszcze kukurydzy i groszku
1 papryka
40 dkg tartego ostrego żółtego sera
opcjonalnie: kilka plasterków ostrego salami


Na salsę: pomidory, cebule i papryczkę umyć, obrać i drobno posiekać. Wymieszać z kolendrą, przyprawami, oliwą i sokiem z limonki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeśli mamy czas – nawet na dwie doby.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Zostawić na ok. godzinę w misce, przykryte folią spożywczą.
Ciasto podzielić na małe kawałki, rozwałkować na cienkie placki i smażyć na mocno rozgrzanej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Odkładać na talerz i przykrywać ściereczką. Można też wykorzystać gotowe tortille.
Na jedną tortillę nasypać cienką warstwę sera, a dalej układać: groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę, posypać serem. Piec z obu stron na mocno rozgrzanej patelni lub zapiec w piekarniku.
Podawać z salsą.

Nachos i tacos z guacamole

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock
  • kilka tortilli
    30 dkg mielonej wołowiny
    2 cebule: czerwona i biała, ząbek czosnku
    2 pomidory
    przyprawy: mielony kumin, papryka ostra i słodka, sól
    posiekana papryka
    10 dkg startego żółtego sera
    3 łyżki oliwy
    puszka czerwonej fasoli

guacamole:
4 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1/2 posiekanej cebuli
2 posiekane pomidory
3 papryczki chili
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz do smaku

Miąższ awokado rozgnieść na miazgę wraz z sokiem z cytryny. Połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać i odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.

Posiekaną białą cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać wołowinę i smażyć kilkanaście minut. Dołożyć pokrojone w kostkę, obrane pomidory, przyprawy i dolać łyżkę wody. Dusić ok. 15 minut. Dodać fasolę i wymieszać.

Tortille zapiec tak, aby utworzyły tzw. muszle, np. układając złożone na pół placki na odwróconej blaszce do muffinek.

Muszle wypełnić farszem, posypać posiekaną papryką i czerwoną cebulą oraz startym serem. Włożyć na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Aby przygotować nachosy, kroimy tortille na kawałki i zapiekamy – na patelni lub w piekarniku.
Nachos i tacos podajemy z guacamole.

Potrójnie mleczne ciasto – tres leches

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru do wypieków
1 opak. cukru wanilinowego
1 szkl. mleka
1/2 kostki masła
4 jajka
szczypta soli i kardamonu

do nasączenia:
300 ml skondensowanego słodzonego mleka
350 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
180 ml śmietanki kremówki (30 proc.)
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki rumu
do dekoracji:
bita śmietana i garść prażonych płatków migdałowych

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sól i kardamon przesiać do miski. Mleko podgrzać z masłem, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa podwoi swoją objętość i zrobi się puszysta. Dodawać na przemian w niewielkich porcjach mąką i mleko z masłem. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 min w temp. 160ºC.

Wszystkie rodzaje mleka, śmietankę i dodatki wymieszać.
Upieczone ciasto przestudzić, ponakłuwać i nasączać masą mleczną, aż wchłonie całą mieszankę. Schłodzić przez ok. 3 h w lodówce. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać prażonymi płatkami migdałów.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.