PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polska kuchnia sezonowa

Polska kuchnia sezonowa
Fot. Shutterstock

W grudniu zakończyliśmy kulinarną podróż po świecie. Teraz czas na polskie smaki, zarówno te tradycyjne, znane od zawsze, przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak i te bardziej współczesne – z dodatkami kuchni świata czy autorskie smaki oparte na produktach sezonowych i lokalnych.



Postaramy się spojrzeć na współczesną kuchnię polską z wielu stron. Poszukując nowych polskich smaków i ciekawych propozycji lokalnych, przeskoczymy ponad granicami regionów, które już jakiś czas temu przestały tak sztywno segregować nasze polskie kulinaria. Współczesna kuchnia polska to nie tylko regionalizmy ściśle przypisane do danego miejsca, to również smaki importowane – włoskie, greckie, hiszpańskie, orientalne – które chętnie poznajemy. Próbujemy, zmieniamy i wpisujemy, często po twórczych modyfikacjach, w polski jadłospis. Chętnie sięgamy też po produkty lokalne i zaczynamy jeść sezonowo, zwłaszcza roślinnie. Warzywa i owoce mają swoje festiwale, na targach i w restauracjach celebrujemy nadejście kolejnych bohaterów sezonu: truskawek, szparagów, bobu, jagód, malin, dyni, grzybów, śliwek… Szukamy wciąż nowych zastosowań, smaków i potraw. Dla kucharzy to wyzwanie, dla farmerów wzmożona produkcja, a najlepiej wychodzą na tym konsumenci, czyli my wszyscy. Cenimy sobie oryginalne, autorskie polskie dania przygotowane z rodzimych, sezonowych, pełnych smaku produktów. W wielu krajach, zwłaszcza o łagodniejszym i mniej skrajnym klimacie niż nasz, ceniona jest zasada zerowego kilometra – jemy to, co rośnie jak najbliżej. Zdaje się, że i u nas ten trend zaczyna się budzić do życia i mimo iż ostra zima nie przynosi nam żadnych plonów, to pozostałe pory roku pozwalają na magazynowanie i przetwarzanie żywności. Niejednokrotnie przekonaliśmy się, że lepiej smakują nam przetwory z polskich letnich warzyw i owoców niż ich świeże importowane odpowiedniki.

Zima to sezon na warzywa i owoce, które można długo przechowywać, przetwory zamknięte w słoikach, marynaty, kiszonki, suszone grzyby i owoce, orzechy. W tym czasie sięgamy też chętniej po mięsa i tłustsze sery – nasze organizmy domagają się zimowego paliwa, którym można się ogrzać. Przesada nie jest wskazana, zatem do cięższych potraw warto dodać lżejsze, witaminowe dodatki. Dlatego dziś proponujemy zimowe, sycące, energetyczne przekąski oraz odrobinę słodyczy w postaci serowych 90-letnich ciasteczek, na które przepis znalazłam w jednym z archiwalnych numerów „Farmera” z lat 30. XX w., a jednocześnie odziedziczyłam wraz z notesem kulinarnym mojej babci, która mniej więcej w tym samym czasie stawiała swoje pierwsze kroki jako gospodyni domowa. Jak widać był to hit lat 30., potwierdzony przez dwa niezależne źródła.

Śliwki w boczku

 

20 dużych suszonych śliwek bez pestek

20 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego

20 połówek orzecha włoskiego

Śliwki z orzechami owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Jeśli wolimy różnorodność, możemy część śliwek zastąpić suszonymi morelami albo zawijać w boczku wersję pół na pół – pół śliwki, pół moreli.  Smażymy na patelni, aż boczek zrumieni się z obu stron, albo zapiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15-20, aż boczek zrobi się rumiany i szczelnie owinie śliwkę. Można podawać zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu.

Kuleczki z błękitnego sera

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

2 opakowania sera z błękitną pleśnią, typu lazur, rokpol czy gorgonzola

opakowanie kremowego białego serka 

nadzienie: orzechy, czarne oliwki, drobne winogrona bezpestkowe

do obtoczenia: siekany szczypiorek, papryka (ostra, słodka, wędzona – w zależności od upodobań), czarny i biały sezam

pieprz do smaku

Ser pleśniowy i serek kremowy miksujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem. Na koniec łyżki nabieramy porcję masy wielkości orzecha, wciskamy do środka kawałek orzecha, winogrono lub oliwkę, formujemy kuleczkę i obtaczamy w wybranej posypce. Gotowe kuleczki wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Gdy stężeją, są gotowe do podania. 

Ciasteczka serowe

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

0,25 kg miękkiego białego sera

0,25 kg masła

0,25 kg mąki

1 jajko

cukier kryształ

Z sera, masła i mąki zagnieść ciasto. Schłodzić przez co najmniej pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać dowolne kształty. Z wierzchu smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać grubym cukrem.

Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż ciasteczka nieco wyrosną i przyrumienią się. Uwaga, szybko się przypalają. 

Sałatka z soczewicy z fetą, burakiem i granatem

2 pieczone buraki

  • połówka pieczonej dyni
  • opakowanie sera feta
  • granat
  • puszka lub 1,5 szklanki gotowanej ciecierzycy
  • natka pietruszki
  • sos: 1/3 szklanki oliwy, sok z połówki cytryny, 1 łyżka musztardy, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, szczypta tymianku

Buraki i dynię upiec i ostudzić. Gdy wystygną, pokroić na niewielkie cząstki. Ser feta pokroić w kostkę. Do miski włożyć odsączoną soczewicę, ułożyć na wierzchu pokrojone warzywa, posypać fetą i natką. Polać sosem przygotowanym z podanych składników. Z wierzchu ozdobić pestkami granatu.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.251.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.