PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pomysły na smaczne drugie śniadanie do szkoły

Pomysły na smaczne drugie śniadanie do szkoły
Ryż z warzywami i kurczakiem

Tegoroczny początek roku zapowiada się tradycyjnie – nauka stacjonarna, a wraz z nią długie godziny w szkole. Wszyscy na to czekaliśmy!



Na połówkę dnia intensywnej nauki my, rodzice, musimy zapewnić dzieciom posiłki, co do których chcielibyśmy mieć pewność, że nie wylądują w koszu, a nasze głodne pociechy nie zaczną szukać spożywczej alternatywy w postaci słodyczy i podgryzaczy podstępem zdobytych w pozaszkolnych sklepikach. 

Co zrobić, żeby dzieci chętnie sięgały po przygotowane przez nas posiłki? Po pierwsze, śniadaniówka powinna być atrakcyjna i estetyczna – przyciągać kolorami i formą. Dorosłym trudno sobie wyobrazić, że kanapka, która szczerzy się do nas uśmiechem z ogórka i mruga okiem z rzodkiewki jest o niebo smaczniejsza. A dla maluchów ma to ogromne znaczenie. Dla starszych dzieci liczy się ładne opakowanie, estetyka podania (modne, kolorowe lunchboxy z pasującymi kolorystycznie sztućcami) i trud włożony w przygotowanie. Nastolatka raczej nie powie wprost: „Dziękuję, mamo, za dobre śniadanie”, ale błysk w oku na widok sałatki, wskazuje, że był to strzał w dziesiątkę. Trudno uwierzyć (ale tak jest), że oryginalne danie z ulubionych składników jest dla niej oznaką troski ze strony rodziców i potwierdzeniem, że jest dla nich ważna, a jednocześnie podnosi jej status w oczach rówieśników – niesie przekaz: moja mama o mnie dba, ma dla mnie czas (rano!), wie, co lubię, i daje mi zdrowe, pyszne jedzenie. Jestem dla niej ważna! Prestiż rośnie. Po drugie, zawartość śniadaniówki powinna być pożywna – odżywić zarówno mózg, jak i mięśnie, dostarczając im budulca (białka), energii (tłuszcze, węglowodany), a także witamin i składników mineralnych. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że posiłek nie może być jednorodny – połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, a po ćwiartce: węglowodany złożone i chude białka. Dobrze też dorzucić garść orzechów. Takie jedzenie zapewni długotrwałe uwalnianie się energii, nasyci na dłużej i pozwoli uniknąć ataków głodu, które dekoncentrują i zmuszają do panicznego poszukiwania pożywienia (słodkiego, niezdrowego i natychmiast). Warto zatem, w trosce o zdrowie i edukację naszych dzieci, zerwać z tradycyjnymi, „nudnymi” kanapkami – poeksperymentować z formą, dodać warzyw, owoców, kolorów i smaków.

1. Ryż z warzywami i kurczakiem

  • pierś z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • jabłko
  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • garść orzechów
  • marchewka
  • przyprawy: oliwa, sos teriyaki, łyżeczka miodu, sól, olej (np. sezamowy),
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z oleju sezamowego, miodu i sosu teriyaki (albo zwykłego sojowego) przygotowujemy marynatę. Jeśli dzieci lubią ostrzejsze smaki, możemy dodać również czosnek i ostrą paprykę. Kurczaka kroimy na kawałki, zanurzamy w przygotowanym sosie i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (może być na całą noc).

Ryż gotujemy na sypko. Do jeszcze ciepłego dodajemy startą drobno marchew, kilka kropel oliwy i sosu teriyaki. 

Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni, następnie przykrywamy i dusimy kilka minut, aż powstanie sos. Gdy kurczak jest już miękki, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy na patelnię. Sos zgęstnieje i oblepi kawałki mięsa. Gotujemy jeszcze chwilę, uważając, żeby nie przypalić.

Do pierwszego pojemnika śniadaniówki wkładamy kurczaka z ryżem, a na górne piętro sałatę z pomidorkami i deser – jabłko z orzechami. Danie to zastąpi obiad i będzie dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oczywiście, żeby trafić w gust naszego ucznia, możemy wybrać inny rodzaj mięsa, zmienić przyprawy, warzywa, owoce i orzechy, a ryż zastąpić np. kaszą.  Ważne, aby wybierać produkty świeże i jak najmniej przetworzone (np. niesolone orzechy).

Podane składniki wystarczą na wypełnienie co najmniej dwóch śniadaniówek.

2. Wytrawne muffiny

  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 cheddara
  • 50 g szpinaku
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli, szczypta tymianku i pieprzu

Szpinak posiekać (można lekko przesmażyć na łyżce oliwy, aby odparował i stracił objętość), łososia podzielić na kawałki, a cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre – roztrzepane jajka, olej i mleko. Składniki mokre i suche połączyć ze sobą za pomocą widelca (nie miksować). Dodać szpinak, łososia i starty ser – delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami do babeczek. Wypełnić papilotki masą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 30 min, a potem wystudzić na kratce. Aby babeczki nie wyschły przez noc, można je przykryć ściereczką lub przechować w pojemniku. Będą dobre zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu w mikrofalówce.

3. Kolorowe wrapy

Wrapy to lubiany przez dzieci zamiennik kanapek. Nadzienie zawijamy w gotowe tortille lub naleśniki. Musimy tylko pamiętać, aby nie było ono zbyt mokre, żeby wrap po kilku godzinach w śniadaniówce nie rozpłynął się. Jeśli dodajemy składnik, który jest nieco bardziej wilgotny, dobrze umieścić go np. obok sałaty czy szynki, która nie przepuści soku dalej. Poniżej nasze propozycje nadzienia, ale można do środka dodać wszystko, co nasi uczniowie lubią, a do tego przemycić trochę warzyw.

Awokado z kurczakiem

  • suche liście sałaty
  • marchewka starta na grubej tarce, lekko doprawiona solą i majonezem
  • guacamole – rozgniecione dojrzałe awokado doprawione solą i sokiem z limonki
  • smażone panierowane kawałki kurczaka

Ser i szynka

  • ser tostowy
  • plasterki szynki
  • wysuszone liście sałaty
  • kukurydza odsączona na ręczniku papierowym
  • pomidor obrany ze skórki, pozbawiony pestek, pokrojony w kawałki i odsączony

4. Placki z cukinii

  • 80 dkg cukinii
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • opcjonalnie: 1/2 szkl. ketchupu
  • sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki
  • 1 szkl. kukurydzy

Cukinię obrać, usunąć z niej pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki – delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej, a następnie formować nieduże, cienkie placki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.